A Financial Times is elismeri, Orbán Viktor a kulcsszereplő

A szankciók időtartamának akár határozatlan időre való meghosszabbításához a tagállamok egyetértése szükséges – írta a neves brit lap. Orbán Viktor kezében van az EU külpolitikájának kulcsa.

Forrás: Mandiner2024. 09. 16. 10:13
ORBÁN Viktor
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (k) megérkezik az Európai Ház - Ambrosetti fórumra az észak-olaszországi Cernobbióban 2024. szeptember 6-án. Középen Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán) Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor ismét a kezében tartja az EU külpolitikájának kulcsait – csakúgy, mint az USA és az IMF Ukrajnának nyújtott segélyeinek feloldását – írta a Financial Times. A lap emlékeztetett, hogy a G7 vezetői júniusban megállapodtak abban, hogy közösen 50 milliárd dollár kölcsönt adnak Ukrajnának a befagyasztott orosz állami vagyonból származó jövőbeni haszon fedezetével, szúrta ki a Mandiner. Az EU és az USA egyenként 20 milliárd dollárt biztosít, további 10 milliárd dollárt oszt meg maga között az Egyesült Királyság, Kanada és Japán – tették hozzá.

Washington garanciákat kért

A cikkben emlékeztettek, Washington sziklaszilárd garanciákat kért arra vonatkozóan, hogy az orosz eszközök, amelyek többsége az EU-ban van, zárolva maradnak mindaddig, amíg Oroszország jóvátételt nem fizet. 

Uniós tisztviselők szerint az Egyesült Államok megnyugtatása érdekében az Európai Bizottság lehetőséget ad az EU-nagyköveteknek arra, hogy a szankciók időtartamát 36 hónapra, vagy határozatlan időre meghosszabbítsák.

Bármilyen döntéshez mind a 27 tagállam egyetértése szükséges. A magyar uniós nagykövet azonban már jelezte, hogy a szankciók kiterjesztése vezetői kérdés lenne – ami további befolyást jelent a magyar miniszterelnöknek, aki korábban megvétózta az ukrajnai segélyt. 

Az EU-nak még ez év végéig el kell fogadnia hiteljavaslatait, vagy elveszíti a lehetőséget, hogy minősített többséggel hozzon döntést

 – húzta alá a Financial Times.
Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (k) megérkezik az Európai Ház – Ambrosetti fórumra az észak-olaszországi Cernobbióban 2024. szeptember 6-án. Középen Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.