Abdel-Madzsid Tebbun nyerheti az elnökválasztást Algériában

A részvételi arány alacsony lehet, részben a nyári hőség miatt.

2024. 09. 07. 21:51
Abdel-Madzsid Tebbun hivatalban lévő algériai elnök elhagyja a szavazóhelyiséget, miután 2024. szeptember 7-én Algírban szavazott
Abdel-Madzsid Tebbun hivatalban lévő algériai elnök elhagyja a szavazóhelyiséget, miután 2024. szeptember 7-én Algírban szavazott Fotó: AFP//Facebook/Algéria Elnökség
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szombaton este lezárult a szavazás az algériai elnökválasztáson, amelyen Abdel-Madzsid Tebbun hivatalban lévő elnök várhatóan könnyedén nyeri meg a második ciklust, az alacsony részvétel miatt aggodalmak ellenére – írta az Al Jazera.

A szavazóhelyiségek szombaton reggel, helyi idő szerint 8 órakor nyíltak meg az észak-afrikai országban, ahol több mint 24 millió regisztrált szavazó van. Szeptember 2-án több mint 800 ezer algériai külföldön, közülük sok Franciaországban kezdte a szavazást. A hatóságok meghosszabbították a szavazás idejét, a szavazás szombaton este 20 órakor zárult.

A 78 éves Tebbun kormányát azzal vádolják, hogy új törvényeket használ a nézeteltérések elfojtására, de ennek ellenére nagy előnyt élvez, hogy legyőzze két kihívóját – az 57 éves Abdeláli Hasszani Cserifet és a 41 éves Joucef Ocsicsét.

Míg 15 jelölt próbált bejutni a versenybe, csak Hasszani Cserif és Ocsicse gyűjtött elegendő aláírást a kvalifikációhoz. A választásnak, amelynek idejét Tebbun irodája az eredetileg tervezett időponthoz képest decemberben eltolta, nem sikerült felkelteni a lelkesedést, részben a nyári hőség miatt. Mohamed Hennád politikai kommentátor szerint a választás eredménye előre eldöntött a kampány korlátozó feltételei miatt. Ez „nem más, mint bohózat” – írta az X-en közzétett bejegyzésében.

A szemmel látható részvétel, a részvételi arány növelése Tebbun fő kihívása, mivel az 2019-ben, amikor megnyerte első ciklusát, nem érte el a 40 százalékot. A 2021-es országgyűlési választásokon még alacsonyabb volt a részvétel, mintegy 30 százalék.

Az elnök arra vágyik, hogy jelentős részvételt érjen el

 – mondta Haszni Abidi, a genfi ​​székhelyű CERMAM tanulmányi központ elemzője. „Ez a fő problémája” – mondta az AFP hírügynökségnek.

A 2019-es és 2021-es alacsony részvételi adatok a demokráciapárti tiltakozások közepette következtek be, amelyek megdöntötték Tebbun elődjét, Abdelaziz Buteflikát, mielőtt következett volna a fokozott rendfenntartás és több száz ember bebörtönzése.

Mik a problémák?

Mivel Algéria 45 milliós lakosságának több mint felét a fiatalok teszik ki, minden jelölt az életszínvonal javítását és a szénhidrogén-függőség csökkentését ígéri. Tebbun az első ciklusa óta elért gazdasági sikereit méltatta, többek között több munkahelyet és magasabb béreket ígérve az Afrika legnagyobb földgázexportőrének számító országban. A második ciklusban Tebbun várhatóan megtartja az ország energiaexportjának megerősítését és korlátozott üzletpárti reformok végrehajtását célzó politikát, miközben fenntartja a pazar támogatásokat és szigorúan korlátozza a belső nézeteltéréseket.

Korábban a befektetők nem bíztak abban, hogy befektessenek Algériába, de ez kezd megváltozni, ahogy módosulnak a törvényeink, és megváltozik az arculatunk

 – mondta Búbaker Szellami közgazdász az Al Jazeerának. Tebbun két kihívója azzal érvelt, hogy több szabadságot biztosít az algériaiaknak. Ocsicse kijelentette: elkötelezett amellett, hogy amnesztiával bocsássa szabadon a lelkiismereti foglyokat, és felülvizsgálja az igazságtalan törvényeket, többek között a médiával és a terrorizmussal kapcsolatban. Hasszani Cserif „az elmúlt években eltűnt szabadságok” visszahozása mellett érvelt. Az előzetes eredményeket már szombat este nyilvánosságra hozhatják, a választási hatóság, az ANIE legkésőbb vasárnap hirdeti ki a hivatalos eredményeket.

Az 1989-ben elfogadott, legutóbb 2020-ban módosított alkotmány értelmében Algéria élén az öt évre, közvetlenül választott, egyszer újraválasztható köztársasági elnök áll. A legutóbbi, igen alacsony részvételű, az ellenzék nagy része által bojkottált, 2019. december 12-én tartott elnökválasztást Abdel-Madzsid Tebbun korábbi miniszterelnök nyerte meg, akit december 19-én iktattak be hivatalába. A törvényhozó hatalom letéteményese a kétkamarás parlament. A felsőház, a 174 tagú Nemzeti Tanács tagjainak egyharmadát az elnök nevezi ki, kétharmadát a helyi tanácsok képviselőiből álló elektori testület választja hat évre, a tagok felét háromévenként választják újra. Az alsóház, a Nemzeti Népi Tanács 407 tagját közvetlenül, listás rendszerben választják öt évre.

A legutóbbi, előre hozott parlamenti választást 2021. június 12-én tartották 23,03 százalékos részvétellel, ami történelmi mélypontnak számít az országban. A voksolást a Nemzeti Felszabadítási Front nyerte meg, 98 mandátumot szerezve a 407 fős parlamentben. A második helyen a Békés Társadalom Mozgalma végzett 65 mandátummal, a Demokratikus Nemzeti Tömörülés a harmadik helyre szorult 58 mandátummal. (A szavazást a 2019 februárjában alakult ellenzéki Hirak mozgalom bojkottálta.) Algériában az elnököt kétfordulós rendszerben választják meg, ha az első fordulóban egyik jelölt sem kapja meg a szavazatok többségét, második fordulót tartanak. A jelenlegi elnök, Abdel-Madzsid Tebbun második ciklusáért indult a mostani választáson. 

Borítókép: Abdel-Madzsid Tebbun hivatalban lévő algériai elnök elhagyja a szavazóhelyiséget, miután 2024. szeptember 7-én Algírban szavazott (Fotó: AFP/Facebook/Algéria elnökség)

 

 

 


 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.