Brüsszelnek szembe kell néznie a valósággal

A The Times szerint Orbánék politikája, amely hangsúlyozza a nemzeti érdekeket és ellenáll a brüsszeli szabályozásoknak, vonzó tényezővé vált a közvélemény körében.

2024. 09. 21. 11:09
Orbán Viktor magyar miniszterelnök
Orbán Viktor magyar miniszterelnök Fotó: Fischer Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 1990-ben aláírt schengeni szerződés, amely az unió egyik alapkövének számít, lehetővé tette az emberek és áruk szabad mozgását a 29 aláíró államban, azonban ez a szabadság hamarosan véget érhet –írta meg a Mandiner.hu a The Timesra hivatkozva.

A The Times megemlíti, hogy egyre több ország, köztük Németország, Ausztria, Dánia, Franciaország, Olaszország, Norvégia, Szlovénia és Svédország, ideiglenes határellenőrzéseket vezet be, hivatkozva a migránsok számának növekedésére és a nemzetbiztonsági aggályokra. 

A migrációs válság komolyan megnövelte a menedékkérők számát, amely 2009-ben még 263 935 volt, 2016-ra viszont már körülbelül 1,3 millióra emelkedett, főként a szíriai polgárháború és a Közel-Kelet, valamint Afrika instabilitása miatt.

A cikk hangsúlyozza, hogy Angela Merkel kancellár 2015-ös döntése, amely több mint egymillió menekült befogadását lehetővé tette, ma már naivnak és politikailag súlyos következményekkel járónak számít. Jelenleg a bevándorlás a legfőbb problémája a legtöbb uniós kormánynak, és a cikk szerint Brüsszelnek sürgősen szembe kell néznie a realitásokkal.

A The Times rámutat, hogy a holland kormány Orbán Viktor politikáját követve hivatalos kérelmet nyújtott be az Európai Bizottsághoz, hogy kimaradjon a 2026-os új menekültügyi és migrációs paktumból. E lépések a schengeni rendszer gyors felbomlásához vezethetnek. 

Az unió kormányainak dilemma előtt állnak: ragaszkodnak-e a régimódi idealizmushoz vagy figyelembe veszik a választói igényeket. Az olasz kormány például már jelezte, hogy a választói elvárásoknak megfelelően fog cselekedni.

Ezek az események és döntések rámutatnak arra, hogy a migrációs válság jelentős hatással van az uniós politikákra, és sürgős válaszokat követel Brüsszel részéről.

Borítókép: Orbán Viktor magyar miniszterelnök (Fotó: Fischer Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.