Döntött a lengyel legfelsőbb bíróság az igazságügyi miniszter által felmentett államügyészről

A lengyel elnök szerint Dariusz Barski felmentése, valamint Dariusz Korneluk kinevezése is a jogállamiság „kirívó megsértését” jelenti

Forrás: MTI2024. 09. 27. 16:51
Dariusz Barski, Lengyelország nemzeti ügyésze az Eurojust és a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) sajtótájékoztatóján
Dariusz Barski, Lengyelország nemzeti ügyésze az Eurojust és a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) sajtótájékoztatóján Fotó: ANP via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra is hatályosnak találta pénteken a lengyel legfelsőbb bíróság kamarája az Adam Bodnar igazságügyi miniszter által januárban felmentett államügyész, Dariusz Barski megbízatását. Adam Bodnar igazságügyi miniszter – aki egyben főügyész is – január 12-én arra hivatkozva mentette fel Barskit az államügyészi tisztség alól, hogy Zbigniew Ziobro, az előző kormány igazságügyi minisztere 2022-ben szerinte szabálytalanul nevezte ki őt.

A legfelsőbb bíróság büntetőügyi kamarája háromfős összetételben viszont úgy döntött pénteken, hogy Barski kinevezése szabályos és jogilag érvényes volt. Zbigniew Kapinski, a kamara elnöke kijelentette: Barski felmentésekor Adam Bodnar visszaélt a törvényi előírásokkal. 

A lengyel ügyészség az igazságügyi miniszter (főügyész) ellenőrzése alá tartozik, élén a főügyész első helyettese, az államügyész áll. Barski felmentése után az államügyész feladatainak teljesítésével Donald Tusk kormányfő átmenetileg Jacek Bilewiczet bízta meg, márciusban pedig a posztra Dariusz Kornelukot nevezte ki. Dariusz Barski felmentésének módját még januárban jogsértőnek nevezte Andrzej Duda elnök a Tusknak címzett levélben.

Aláhúzta: az államügyészi poszton a jog szerint csak az államfővel folytatott konzultáció után, az ő írásos jóváhagyásával lehet végrehajtani változtatásokat, miközben a miniszterelnök nem is egyeztetett vele az ügyben. Figyelmeztetett: az összes büntetőjogi eljárásra hatással lehet, ha a változások miatt kétségbe vonják az ügyészek státuszát. Pénteken Duda az X-en elégedetten fogadta a legfelsőbb bírósági döntést. 

Dariusz Barski felmentése, valamint Dariusz Korneluk kinevezése is a jogállamiság „kirívó megsértését” jelenti – írta az elnök bejegyzésében. Michal Dworczyk, a fő ellenzéki párt, a Jog és Igazságosság (PiS) európai parlamenti képviselője pénteken a TV Republika konzervatív hírtelevízióban leszögezte: a legfelsőbb bírósági döntés megkérdőjelezi a jelenlegi államügyész, Dariusz Korneluk kinevezésének jogosságát. Dworczyk reményét fejezte ki, hogy a kormány tiszteletben tartja majd a bírósági határozatot. A legfelsőbb bírósági büntetőügyi kamara három, a pénteki döntést meghozó bírája az előző, a PiS vezette kormány idején lett a testület tagja, azután, hogy 2017-ben átalakították a bíróságok függetlensége felett őrködő igazságszolgáltatási tanácsot (KRS). A jelenlegi kormány azonban vitatja a 2017 után kinevezett bírák státusát.

Borítókép: Dariusz Barski, Lengyelország nemzeti ügyésze az Eurojust és a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) sajtótájékoztatóján (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.