Elszabadult a pokol az olasz kórházakban, katonákat követelnek a dolgozók

Sorozatosak a kórházi személyzet elleni atricitások.

2024. 09. 13. 14:34
2023. június 12-én a San Raffaele kórház látható, ahol Silvio Berlusconi olasz üzletember és volt miniszterelnök meghalt
2023. június 12-én a San Raffaele kórház látható, ahol Silvio Berlusconi olasz üzletember és volt miniszterelnök meghalt Fotó: Gabriel Bouys Forrás: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az olaszországi orvosok és ápolók szakszervezetei felszólították a hatóságokat, hogy fontolják meg a hadsereg bevonását is a kórházi rendfenntartás érdekében, tekintettel a betegek és a hozzátartozóik által elkövetett támadások nagy számára, írta a The Guardian.

Legutóbb az orvosok és ápolók kénytelenek voltak elbarikádozni magukat a dél-pugliai Foggia régióban található Policlinico kórház egyik szobájában, miután egy sürgősségi műtét után elhunyt 23 éves nő rokonai és barátai rátáamadtak az egészségügyi személyzetre. Néhány dolgozó megsérült az atrocitásban.

Két nappal később ugyanebben a kórházban újabb támadásról számoltak be, amikor egy beteg megrúgott és megütött három nővért a sürgősségi osztályon. Kedden, szintén Pugliában, egy beteg bántalmazott egy orvost a Lecce melletti Casarano Francesco Ferrari kórházban.

A héten két másik fizikai támadást jelentettek Nápolyból, ahol az egészségügyi dolgozók szerint a betegek és családtagjaik a sürgősségi osztály orvosai ellen fordultak, miután arra kérték őket, hogy várjanak a sorukra. Augusztusban Palermóban egy beteg hozzátartozója megütött egy önkéntest a Termini Imerese kórházban.

Antonio De Palma, az ápolók szakszervezetének országos elnöke azt mondta, hogy megdöbbentette az erőszakhullám.

Az elmúlt tíz évben soha nem volt ilyen brutalitás. Sürgősen felszólítjuk a belügyminisztert, hogy foglalkozzon a helyzettel! Feltétlenül fontolóra kell venni a hadsereg bevetését az egészségügyi intézményekben. Nem várhatunk tovább.

Egy ápoló készíti elő a vakcina adagját Palermóban, Olaszországban
Egy ápoló készíti elő a vakcina adagját Palermóban, Olaszországban (Fotó: NurPhoto/AFP/Francesco Militello Mirto)

Loreto Gesualdo, az egyik orvosi szakszervezet elnöke törvényjavaslatot nyújtott be, amely három évre felfüggesztené az egészségügyi ellátáshoz való szabad hozzáférést azok számára, akik rátámadnak az egészségügyi dolgozókra vagy kárt okoznak az intézményekben.

 

Már gyilkosság is történt

Tavaly egy 62 éves férfit 16 év börtönre ítéltek, amiért 2022-ben baltával meggyilkolt egy orvost a milánói Policlinico San Donato kórház előtt, mert állítása szerint az általa felírt kezelések hatástalanok voltak. A foggiai Policlinico kórház igazgatója, Giuseppe Pasqualone a Guardiannek elmondta, hogy az intézmény a bezárás szélén áll.

Ha ezen az úton haladunk tovább, fennáll a valós veszélye annak, hogy be kell zárnunk a sürgősségi osztályt az orvosok, ápolók és egészségügyi dolgozók fogyatkozó száma miatt

– mondta. A támadások nagy részét a kórházi személyzet hiánya és a családtagok frusztrációja okozza, a műtétekre és konzultációkra való hosszú várakozási idő miatt. Az orvosi bérek alacsonyak, és sok a betöltetlen sürgősségi álláshely. 

Borítókép: Illusztráció. A San Raffaele kórház, ahol Silvio Berlusconi olasz üzletember és volt miniszterelnök meghalt (Fotó: AFP/Gabriel Bouys)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.