Feljelentést tesz az Open Arms ellen Matteo Salvini

A volt belügyminiszter felveszi a harcot a civil szervezetekkel, akik minden alkalmat megragadnak, hogy provokálják és ellehetetlenítsék.

2024. 09. 18. 18:00
The Closing Of The Electoral Campaign Of Lega Per Salvini Premier For The 2024 European Parliament Election In Milan
Matteo Salvini is attending the closing of the electoral campaign of Lega per Salvini Premier for the 2024 European Parliament election at Arco della Pace in Milan, Italy, on June 01, 2024 (Photo by Alessandro Bremec/NurPhoto) (Photo by Alessandro Bremec / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Matteo Salvini Fotó: NurPhoto via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A volt belügyminiszter felveszi a harcot a civil szervezetekkel, akik minden alkalmat megragadnak, hogy provokálják és ellehetetlenítsék. Az olaszok túlnyomó többsége azonban kiáll Salvini mellett. Meggyőződésük, hogy kötelességét teljesítette, amikor megvédte Itália határait az illegális bevándorlóktól. A bíróság elé hurcolt volt belügyminiszter úgy döntött, az olasz ügyészségek helyett inkább a spanyol civil szervezettel veszi fel a harcot. 

Salvini szerint nem célszerű a teljes igazságszolgáltatást támadni, ugyanakkor határozottan ki kell állni az igazság mellett, miszerint belügyminiszterként kötelessége volt a határok védelme. 

Közben fontosnak tarja azt is kiemelni, hogy a kormány közös döntése volt a civil hajó feltartóztatása, a migrációs politikával a korabeli Giuseppe Conte miniszterelnök és Danilo Toninelli infrastruktúráért felelős miniszterek is egyetértettek. 

Emlékeztetett, hogy Conte és Toninelli lelkesek és büszkék voltak a migrációs paktum létrehozásakor, az illegális bevándorlás leállításakor. Toninelli azt állította, hogy az ő érdeme, Conte pedig azzal dicsekedett, hogy Itália példa értékű bevándorláspolitikát folytat – emlékeztetett Salvini az Ötcsillag Mozgalom politikusainak viselkedésére. 

Ezek után felmerül a kérdés, hogy van-e egyáltalán joga egy kormánynak, hogy ellenálljon az illegális bevándorlásnak és teljesítse azt, amit a választópolgárok kérnek tőle

– kérdezi jogosan a főtitkár. Nem az a célunk, hogy elmérgesedett konfliktusba kerüljünk az igazságszolgáltatással – magyarázta Giulia Bongiorno, Salvini védőügyvédje. Azt is elmondta, hogy bíznak az ügyészségben, hiszen aki alaposan megvizsgálja az iratoka, annak teljesen egyértelmű, hogy Salvini helyesen járt el. 

A Liga irányvonalát alátámasztotta Luca Zaia Veneto kormányzója is. Mint mondta:

– Salvini miniszterként járt el. Nem egy őrülttel állunk szemben, aki azért nem engedte a bevándorlók leszállását, hogy a fedélzeten halljanak éhen.

Arra is emlékeztetett, hogy a hajóút során több alkalom is volt partraszállásra, de a spanyol civil hajó mindenképpen Itáliában akart kikötni, mert oda akarta szállítani az illegális bevádolókat. 

Salvini egy nyilatkozatban felhívja a figyelmet arra az ellentmondásra is, hogy 

őt hat év szabadságvesztésre ítélné a bíróság, amiért megvédte a határokat, ugyanakkor közel négy év börtönt szabtak ki arra a két bevándorlóra, akik több olasz nőt erőszakoltak meg Milánóban szilveszter éjszaka. 

Salvini tehát bejelentette, az Open Arms és a többi civil szervezet ellen fog harcolni, akik mindent megtesznek, hogy ellehetetlenítsék és rágalmazzák. Vitathatatlan, hogy gyűlölethadjáratot indítottak a civil szervezetek a Liga főtitkára ellen, minden alkalmat megragadnak, hogy provokálják. 

A Sea Eye német NGO elnöke szerint a volt belügyminiszter retteg a börtöntől, kampányt szervez, hogy nyomást gyakoroljon az igazságszolgáltatásra. Azt is hozzáfűzte, Salvininak végre meg kellene értenie, hogy nem áll a törvények fölött, akármilyen nagy is az egója és az ambíciója. 

Közben országszerte szolidaritási megmozdulásokat szerveznek a bírósági hercehurcának kitett miniszter mellett. Kedden Milánóban a Pirellone épülete előtt gyűltek össze a Liga szimpatizánsai, hogy támogatásukról biztosítsák Salvinit.  

Fabrizio Santori és Maurizio Politi, a Liga képviselői szerda reggel indítványt terjesztettek elő a Capitóliumban a végrehajtó hatalom autonómiájának megóvására. Ugyanakkor hangsúlyozni kívánják azt is, hogy minden kormánynak pártállástól függetlenül biztosítani kell annak lehetőségét, hogy megvalósítsák mindazt, amire a választópolgárok kérik őket. 

Borítókép: Matteo Salvini (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.