Hazánk szomszédjában visszatérhet a kötelező katonai szolgálat

A köztársasági elnök szerint hamarosan megszületik az erről szóló döntés. A férfiaknak 75 napra kellene bevonulni, a nőknek önkéntes lehet a katonai szolgálat.

2024. 09. 07. 13:33
A pilóták a helikopterük előtt állnak katonai gyakorlaton a batajnicai katonai repülőtéren 2024. március 31-én (Fotó: AFP)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kötelező katonai szolgálathoz való visszatérés része Szerbia új védelmi koncepciójának, amelyet veteránjaik tapasztalatainak tiszteletben tartásával és a jelenlegi háborúk áttekintésével fogadtak el. Erről ír a B92 szerb hírportál.

Milorad Sztupar nyugalmazott tábornok, az egykori Jugoszláv Hadsereg és a Szerb-Montenegrói Hadsereg volt vezetője a Prva TV vendégeként rámutatott, hogy a hadsereg lényege, hogy az embereket kiképezze a túlélésre egy esetleges háborús helyzetben. A szakértő hozzátette: a javaslat szerint két hónap alatt kellene kiképezni a kiskatonákat a saját katonai felszerelésük és a fegyverek használatára, s egyebek mellett arra is, hogy elsősegélyt tudjanak nyújtani a bajbajutottaknak. A nyugalmazott tábornok megerősítette azt is, hogy a balkáni országnak katonailag semlegesnek kell maradnia.

Alekszandar Vucsics szerb elnök ezt megelőzően úgy fogalmazott, hogy több egyeztetést is folytattak a kötelezői katonai szolgálatról, de még nincs meg a végső döntés erről.

Meg kell próbálnunk megóvni az embereinket, hogy ne hagyják el az országot emiatt az igazán rövid katonai szolgálat miatt, amely kötelező lenne a férfiaknak és önkéntes alapú a nőknek. A katonai szolgálat időtartama két hónap és 15 nap lenne a férfiaknak, azaz 75 nap. Úgy gondolom, hogy ez a legkevesebb, amit mindenki megtehet a hazájéért

– nyilatkozta az államfő.

Vucsics hozzátette, a katonai szolgálat idejére pénzt adnának a sorkatonáknak, s megjegyezte, hogy amennyiben megszületik az erről szóló döntést, annak alkalmazását nem kezdik meg azonnal.

Borítókép: A pilóták a helikopterük előtt állnak katonai gyakorlaton a batajnicai katonai repülőtéren 2024. március 31-én (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.