Lengyelország veszélyeztetése esetén lelőné ukrán területek felett az orosz rakétákat

A lengyel külügyminiszter szerint ez akkor történhetne meg, ha az orosz drónok és rakéták atomerőműveket fenyegetnének.

Forrás: RBC.ua2024. 09. 07. 17:14
2024. augusztus 11-én tűz ütött ki a Zaporizsjai atomerőműben Ukrajnában
2024. augusztus 11-én tűz ütött ki a Zaporizsjai atomerőműben Ukrajnában Fotó: AFP/Anadolu/Ukrán Elnökség
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lengyelország egy feltétellel lelőheti az orosz rakétákat Ukrajna felett: ha azok az atomerőműveket fenyegetik – erről az RBC-Ukrajna számolt be Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter BBC-nek adott interjújára hivatkozva.

A lengyel külügyminisztert arról kérdezték, hogy hol húzódnak Lengyelország „vörös vonalai” Oroszország és Ukrajna vonatkozásában, és hogy Varsónak joga van-e lelőni orosz rakétákat az ukrán légtérben.

Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter beszédet mond egy fórumon 2024. szeptember 5-én
Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter beszédet mond egy fórumon 2024. szeptember 5-én (Fotó: AFP/Jam Sta Rosa)

Sikorski megjegyezte, hogy Lengyelország segíthet Ukrajnának az atomerőművek védelmében.

A csernobili nukleáris baleset Ukrajnában történt. Képzeljük el, hogy az egyik orosz drón vagy rakéta letér az útvonaláról, és nem Lengyelország vagy Románia felé repül, ahogyan az már korábban megtörtént, hanem eltalálja az egyik ukrán atomerőművet. Úgy gondolom, hogy segítenünk kell Ukrajnának megvédeni atomerőműveit az ilyen eltévedt orosz rakétáktól

– mondta Sikorski.

A miniszter hangsúlyozta, hogy ez az ő véleménye, és hogy Lengyelországnak joga van az ilyen önvédelemhez, de erről még nem született döntés.

Korábban arról számoltak be, hogy Ukrajna és Lengyelország egy olyan mechanizmusról tárgyal, amellyel a lengyel légvédelem le tudja lőni az orosz rakétákat Ukrajna felett. A lengyel védelmi minisztérium vezetője megjegyezte, hogy Varsónak konzultálnia kell a NATO-partnerekkel, mielőtt megfelelő döntést hozna. Eddig még nem történt lépés ez ügyben.

Borítókép: 2024. augusztus 11-én tűz ütött ki a zaporizzsjai atomerőműben Ukrajnában (Fotó: AFP/Anadolu/ukrán elnökség)


 


 


 


 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.