Lengyelországnak „kötelessége” orosz rakétákra lőni Ukrajna felett a lengyel külügyminiszter szerint + videó

Sajátosan értelmezi a NATO-tagságot Radosław Sikorski, Lengyelország külügyminisztere, aki szerint saját légterük védelme alkotmányos kötelességük, még ha ez az orosz rakéták Ukrajna feletti lelövésével jár is, még ha ezzel belekeverhetik a NATO-t is Oroszország Ukrajna elleni háborújába.

2024. 09. 02. 16:02
Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter
Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter. Fotó: AFP/NurPhoto/Aleksander Kalka
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lengyelországnak „kötelessége” orosz rakétákra lőni Ukrajna felett – mondta Radosław Sikorski lengyel külügyminiszter, aki azzal érvelt, hogy Varsónak meg kell védenie állampolgárait a NATO-ellenállás ellenére – írta a Financial Times (FT). „Lengyelországnak és más Ukrajnával határos országoknak kötelességük lelőni a beérkező orosz rakétákat, mielőtt azok belépnének a légterükbe, annak ellenére, hogy a NATO ezt ellenezte” – fogalmazott a lengyel külügyi tárca vezetője.

A bejelentés azért is váratlan, mert Pawel Zalewski lengyel védelmi miniszter-helyettes az Európai Unió védelmi minisztereinek a találkozója után pénteken éppen ennek az ellenkezőjét jelentette ki.  

Lengyelország nem fontolgatja, hogy segítsen Ukrajnának az orosz rakéták és drónok lelövésében, az ukrán légvédelem jelentős megerősítése elegendő lesz az ukrán légtér védelméhez

 – idézte Pawel Zalewskit az Rbc.ua hírportál a Polskie Radióra hivatkozva. A jelentés szerint Zalewski elmondta, hogy Ukrajnának fegyverekkel kell rendelkeznie az önvédelemhez és saját légterének a védelméhez. 

Másrészt semmilyen formában, főként kétoldalú formátumban nem mérlegeljük azt, ami valójában Ukrajna elvárásai közé tartozik, nevezetesen annak lehetőségét, hogy lengyel területről lőjünk le orosz rakétákat vagy drónokat

 – tette hozzá Zalewski a Politic.karpat.in.ua portál szerint is. 

Radosław Sikorski ugyanakkor a Financial Timesnak adott interjújában elmondta, hogy Varsónak kötelessége, hogy biztosítsa állampolgárai biztonságát, függetlenül attól, hogy félnek, hogy Ukrajna területe feletti akciókkal bekeverhetik a NATO-t Oroszország Ukrajna elleni háborújába.

A NATO-tagság nem írja felül az egyes országok felelősségét a saját légterük védelmében – ez a saját alkotmányos kötelességünk

 – mondta Sikorski.

Azon a véleményen vagyok, hogy amikor ellenséges rakéták közelednek a légterünkhöz, törvényes önvédelem lenne lecsapni rájuk, mert ha egyszer átjutnak a légterünkbe, akkor már jelentős a kockázata annak, hogy megsérül valaki.

Lengyelország a nyár elején kétoldalú biztonsági megállapodást írt alá Ukrajnával, amelyben a két ország vállalta, hogy megvizsgálják az esetleges légvédelem megvalósíthatóságát Ukrajna légterében. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök akkor az X-en számolt be a megállapodásról. Mint posztjában írta, többek között rendelkeztek azon orosz rakéták és drónok lelövéséről az ukrajnai légtérben, amelyeket Lengyelország irányába lőnek ki.

Jens Stoltenberg, a NATO leköszönő főtitkára azonban elutasította a javaslatot, mondván, nagy a kockáztatta, hogy a szövetség a konfliktus részévé váljon. Sikorski viszont ragaszkodott ahhoz, hogy országának lelövési joga legyen, miután egy feltételezett orosz drón átkerült Lengyelországba augusztus 26-án. A lengyel hatóságok azóta is keresik, az is lehet, hogy visszarepült Ukrajna területére, miután valószínűleg letért az eredeti irányból egy rakétatámadás során Ukrajna ellen. 

Kerültek már rakéták Lengyelországba az orosz-ukrán háború kezdete óta, de a közelmúltban orosz drónok betévedtek Románia légterébe is, Romániában mégsem merült fel, hogy Ukrajna légtere fölé lőjenek.

Sikorski viszont Lengyelországból átlőne, még akkor is, ha egyes nyugati tisztviselők szerint egy ilyen politika elmosná a vörös vonalakat a nyugati beavatkozás terén és esetleg azonnali orosz megtorlást idézne elő. Kijev – jegyezte meg az FT – egyre többre kényszeríti nyugati szövetségeseit a háborúban való részvétel terén, beleértve a légvédelmi fedezetet is Nyugat-Ukrajna felett, a NATO területén található ütegekből. Többször is nyomást gyakorolt ​​szövetségeseire, hogy Ukrajna felett repüléstilalmi zónát vezessenek be. A NATO azonban rendre visszautasította az ilyen felhívásokat, mondván, hogy ez közvetlen konfliktusba hozhatja az orosz erőkkel.

Természetesen tiszteletben tartjuk minden szövetséges szuverén jogát a nemzetbiztonság megteremtésére. De a NATO-n belül mindig konzultáljon, mielőtt olyan dologba kezdene, amelynek következményei lehetnek mindannyiunkra

 – figyelmeztetett Mircea Geoana, a NATO leköszönő főtitkár-helyettese az FT-nek, hozzátéve: a lengyel szövetségesek mindig is kifogástalanul tanácskoztak a szövetségen belül. Sok ukrán azonban abban reménykedik, hogy a NATO helyzete változni fog.

Láttuk, hogy néhány piros vonal elmozdítható

 – mondta Mikola Nazarov biztonsági elemző. „Az ukránok nagy nyomást gyakorolnak arra, hogy Lengyelország beavatkozhasson” – hívta fel a figyelmet.

Borítókép: Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter (Fotó: AFP/NurPhoto/Aleksander Kalka)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.