Magyarország új nyugati szövetségest talált, a céljuk pedig egyértelmű, ismét hazánktól retteg a Politico

A brüsszeli lap szerint ez a lépés újabb jele annak, hogy a bevándorlással kapcsolatos uniós konszenzus „megromlik”.

Forrás: Mandiner2024. 09. 19. 10:27
ORBÁN Viktor
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök a mobilgátak telepítését ellenőrizi Visegrádon 2024. szeptember 16-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország csatlakozik Hollandiához abban, hogy az Európai Unió migrációs politikájából való kimaradást kérje – jelentette ki szerdán a kormány egyik minisztere, ami a Politico szerint újabb jele annak, hogy a bevándorlással kapcsolatos uniós konszenzus „megromlik”, írta meg a Mandiner.

A brüsszeli lap a hír kapcsán emlékeztetett rá, hogy az új holland kormány a múlt héten bejelentette, hogy „a valaha volt legszigorúbb menekültügyi politikát” kívánja megvalósítani, és szerdán kérelmet nyújtott be egyes uniós migrációs politikáktól való eltérésre. Bóka János uniós ügyekért felelős miniszter az X-en azt írta:

Drasztikus lépésekre van szükség az illegális migráció megfékezésére, a magyar kormány ezért csatlakozik Hollandiához, és kéri az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alóli kimaradást, ha a szerződés módosítása ezt lehetővé teszi.

Az EU-szerződések módosítása azonban hosszú és bonyolult folyamat, amelyhez minden tagállam egyhangú döntése szükséges. A bizottság szerdai sajtótájékoztatóján közölte, hogy nem számít egyhamar ilyen változtatásra. Az európai menekültügyi és migrációs szabályok kötelező erejűek, és a holland migrációs miniszter közölte, hogy továbbra is végrehajtják azokat.

Míg Németország a múlt héten ellenőrzéseket vezetett be a határain, Magyarország nem jelentette be, hogy ezt tervezi.

Magyarország továbbra is „a schengeni övezet elkötelezett tagja” – jelentette ki Bóka.

Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök a mobil gátak telepítését ellenőrizi Visegrádon 2024. szeptember 16-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.