Hátborzongató felvételek érkeznek a szomszédos országokból + videó

Óráról órára egyre nagyobb a katasztrófa. Egy élet munkáját viszi el az áradás.

2024. 09. 17. 6:33
Flood In Poland
A dél-lengyelországi Klodzko városa az árhullám után (Fotó: AFP)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kordian Kolbiarz, a lengyelországi Nysa polgármestere arra kérte az embereket, hogy hagyják el otthonaikat és menjenek magasabban lévő helyekre. Az intézkedés 44 ezer embert érinthet. A település vezetője szerint fennáll a veszélye annak, hogy átszakad egy gát, és a közeli tóból hatalmas mennyiségű víz zúdul a városra. Erről ír a BBC brit hírügynökség.

Az elmúlt napok pusztító áradásai több emberéletet is követeltek. Az áldozatok száma hétfőn legalább 17-re emelkedett, hét halálos áldozatot Romániában erősítettek meg. Ausztriában, a Cseh Köztársaságban és Lengyelországban is halálos áldozatokról számoltak be.

Kérjük, vigyék a holmijukat, önmagukat, szeretteiteket. Érdemes azonnal felmenni az épület legfelső emeletére, mert akár több méter magas is lehet az árhullám. Ez azt jelenti, hogy az egész várost elönti a víz

 – közölte Nysa polgármestere.
Donald Tusk lengyel miniszterelnök elmondta, hogy egymilliárd zlotyt (92 milliárd forint) különítenek el az árvízkárosultak számára az országban, hozzátéve, hogy Lengyelország is pályázik az uniós segélyalapokra. Kormánya pedig természeti katasztrófát hirdetett.

Szlovákiában a Duna kiöntése áradásokat okozott a főváros, Pozsony óvárosában, a helyi sajtó szerint a vízszint meghaladta a kilenc métert.

A legtöbb eső Csehországban esett. Az északkeleti Jesenik városában csütörtök reggel óta 473 mm csapadék hullott, ami az átlagos havi csapadék ötszöröse.

A cseh tűzoltóság ivóvizet szállított a falvakba, ahol azt mondták az embereknek, hogy ne igyanak vizet a csapokból vagy a kútjukból, mivel az valószínűleg erősen szennyezett.

Az osztrák St. Pölten városában négy nap alatt több eső esett, mint az eddigi legcsapadékosabb ősz folyamán, 1950-ben.
Karl Nehammer kancellár elmondta, hogy a fegyveres erőket is bevetették, hogy segítséget nyújtsanak a vihar sújtotta régióknak. Az osztrák klímaügyi minisztérium közölte, hogy 300 millió euró helyreállítási forrást bocsátanak rendelkezésre. A legtöbb párt pedig leállította a kampányát a kevesebb mint két hét múlva esedékes szövetségi választásra. A voksolást szeptember 29-én tartják.

Falvak és városok víz alá kerültek Kelet-Romániában is. Emil Dragomir, Slobozia Conachi polgármestere azt mondta a médiának, hogy pusztító volt az áradás.

Ha itt lennél, azonnal sírnál, mert az emberek kétségbeestek, az egész életük munkája veszett oda, vannak, akiknek csak a ruhájuk maradt meg

 – mondta.
Borítókép: A dél-lengyelországi Klodzko városa az árhullám után (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.