Terrorista merényletre készültek Ferenc pápa ellen Indonéziában

Hét terrorgyanús személyt tartóztattak le Indonéziában, mert meg akarták gyilkolni vagy sebesíteni Ferenc pápát.

2024. 09. 07. 15:09
Ferenc pápa Pápua Új-Guinea főkormányzójával folytatott találkozója során
Ferenc pápa Pápua Új-Guinea főkormányzójával folytatott találkozója során Fotó: AFP/Hemis/Dozier Marc
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hét terroristagyanús személyt tartóztattak le Indonéziában merénylet gyanújával. Az olasz sajtó arról számolt be, hogy terrortámadást terveztek a katolikus egyházfő ellen 45. apostoli látogatásán. 

Meg akarták gyilkolni vagy megsebesíteni Ferenc pápát

 – számolt be a Densus–88 indonéziai terroristaellenes egység, mely hét személyt tartóztatott le, mivel úgy ítélték meg: terrorista merénylet végrehajtását készítették elő a szentatya ellen. Az indonéziai rendőrség arról is tájékoztatott, hogy hétfőn és kedden átvizsgálták a Jakartától 50 kilométerre fekvő Bogor városát és Bekasi térségét, melynek során több terroristagyanús személyre bukkantak. 

Az egyik személy otthonában drónt, nyilakat, valamint iszlám propagandát tartalmazó röpcédulákat találtak.

A vizsgálat folyamatban van, a hatóságoknak egyelőre nem sikerült megállapítaniuk, hogy összehangolt támadást készítettek-e elő, azaz a gyanúsítottak ismerték-e egymást, kapcsolatban álltak-e egymással, bár nehéz elképzelni, hogy önálló akcióra készültek volna. 

Mind a hét letartóztatott személy esetében bebizonyosodott, hogy dinamittámadással fenyegetőző üzeneteket tettek közzé a világhálón Ferenc pápa első hivatalos beszédének elhangzása közben, amelyet szerdán reggel Jakartában, az elnöki palotában intézett a politikai vezetőkhöz, a diplomácia és a civil társadalom képviselőihez. 

Aswin Siregar, az antiterrorista csoport szóvivőjének beszámolója szerint a letartóztatott személyek egyike maga jelentette be a YouTube-on, hogy terrorista támadást fog elkövetni a pápa ellen, és érdemes követni az eseményeket. Őt Bangka tartomány központjában tartóztatták le, míg a többi hat személyt Jakartában és az ország más településein.

Csütörtökön a pápa a jakartai Isztiklal-mecsetbe látogatott. A vallásközi találkozón Nasaruddin Umar nagyimám fogadta, majd együtt meglátogatták a Barátság alagútját, amely összeköti a mecsetet a Nagyboldogasszony katolikus székesegyházzal. A nagyimám köszöntötte a szentatyát, majd felolvasták és aláírták az Isztiklal 2024 közös nyilatkozatát, amely az iszlám és a kereszténység közös elveiről és értékeiről szóló megegyezés. 

Az Isztiklal-mecsetben megrendezett vallások közötti találkozón Ferenc pápa mellett az Indonéziában hivatalosan elismert vallások, a protestantizmus, az iszlám, a buddhizmus, a konfucianizmus és a hinduizmus képviselői is részt vettek.

A nyilatkozat az elembertelenedés globális jelenségéről szól, a világban széles körben elterjedő erőszakról és konfliktusokról, amelyeknek riasztóan sok áldozatuk van. Arra is kitér: különösen aggasztó, hogy a vallást gyakran ilyen értelemben kihasználják, mely által rengeteg szenvedést okoznak, különösen nőknek, gyerekeknek és időseknek. A nyilatkozat leszögezi, hogy a vallás szerepének magában kell foglalnia minden emberi élet méltóságának előmozdítását és védelmét.

Borítókép: Ferenc pápa Pápua Új-Guinea főkormányzójával folytatott találkozóján (Fotó: AFP/Hemis/Dozier Marc)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.