Tusk magát fényezi, miközben óriási pusztítást végzett az árvíz Lengyelországban + videó

A lengyel Jog és Igazságosság (PiS) párt politikusai élesen bírálták a miniszterelnököt és kormányát az árvízkezelés miatt. Donald Tusk kemény kritikát kapott otthonról.

2024. 09. 26. 11:19
Donald Tusk lengyel miniszterelnök sajtótájékoztatón Wroclawban, 2024. szeptember 19-én (Fotó: AFP)
Donald Tusk lengyel miniszterelnök sajtótájékoztatón Wroclawban, 2024. szeptember 19-én (Fotó: AFP)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rafał Bochenek, a PiS szóvivője kijelentette, hogy míg a kormány elégedettnek tűnik saját intézkedéseivel kapcsolatban, a valóság egészen más képet mutat Lengyelország délnyugati részén. Óriási a pusztítás a városokban és falvakban, százezrek vesztették el vagyonukat, és emberéleteket is követelt az árvíz. 

Mint arról lapunk korábban már beszámolt, legalább heten haltak meg a természeti katasztrófa következtében.

A dél-lengyelországi Glucholazyban 2024. szeptember 24-én készült légifelvételen a Biala Glucholaska folyón megsemmisült híd látható (Fotó: AFP)
A dél-lengyelországi Glucholazyban 2024. szeptember 24-én készült légifelvételen a Biala Glucholaska folyón megsemmisült híd látható (Fotó: AFP)

A sajtótájékoztatón megszólaló politikusok szerint Tusk nem ismerte el a mulasztásokat, és nem kért bocsánatot, sőt önmagát és kormányát fényezte az árvízi védekezéssel kapcsolatban.

 

Állításuk szerint a miniszterelnök már napokkal az árvíz előtt pontos információkat kapott az Európai Bizottságtól és a cseh hatóságoktól a közelgő veszélyről, mégis azt nyilatkozta, hogy „nincs ok pánikra”.

A PiS képviselői felvetették azt is, hogy Tusk esetleg a német érdekeket helyezte előtérbe a lengyelekkel szemben, mivel német ökológusok szerint Brandenburgot azért nem öntötte el az árvíz, mert az Lengyelországban tetőzött.

A kormánypártok képviselőit azzal vádolták, hogy megpróbálták elterelni a figyelmet Tusk felelősségéről. A PiS szerint a miniszterelnököt büntetőjogi felelősség terheli az elmúlt évtizedek legnagyobb mulasztása miatt az árvízkezeléssel kapcsolatban.

A PiS ugyan bírálja a kormányt, ugyanakkor elismerik az árvíz elleni védekezésben részt vevő szolgálatok munkáját, különösen a területvédelmi erőkét, amelyeket még az előző kormány hozott létre.

Borítókép: Donald Tusk lengyel miniszterelnök sajtótájékoztatón Wroclawban, 2024. szeptember 19-én (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.