Új magyar békemisszió? Ukrajna után a Kaukázusban léphet fel békéltetőként Magyarország

Budapesten írhat alá békeszerződést Örményország és Azerbajdzsán – jelentette ki Szijjártó Péter a Jereváni Párbeszéd elnevezésű fórumon az örmény fővárosban. A magyar külügyminiszter azt mondta, a magyar fél Bakuval és Jerevánnal is képes a kölcsönös tisztelet alapján tárgyalni, ezért a magyar főváros ideális helyszíne lehetne a békekötésnek. Az örmény–azeri békefolyamatban a magyar diplomácia kritikus fontosságú szerepet vállalhat – mondta el lapunknak Kránitz Péter Pál, a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója.

2024. 09. 11. 12:49
Szijjártó Péter a Jereváni Párbeszéd elnevezésű fórumon (Forrás: Facebook/Szijjártó Péter)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, szeptember 10-én ült össze az örmény fővárosban a Jereváni Párbeszéd című nemzetközi gazdasági és diplomáciai fórum, amelyen egy sor európai, amerikai, közel-keleti és ázsiai döntéshozó mellett felszólalt többek között a magyar külügyminiszter is. Szijjártó Péter aláhúzta, a magyar kormány a béke hírnöke a nemzetközi kapcsolatokban, a világon mindenhol kész a párbeszédet szorgalmazni.

Az örmény–azeri békeszerződés aláírására egy békeszerető nép békeszerető országának békeszerető fővárosában is sor kerülhetne

– fogalmazott a külügyminiszter, utalva egy budapesti béketárgyalás lehetőségére.

Szijjártó Péter emlékeztetett, Magyarország és Örményország között két éve állt helyre a diplomáciai kapcsolat, a kétoldalú kereskedelmi forgalom azóta megdöntött minden eddigi rekordot, idén megindult a közvetlen légiforgalom a két főváros között és a két fél hamarosan nagykövetséget nyit Jerevánban és Budapesten. Szimbolikus gesztus volt a magyar kormány részéről, hogy idén augusztusban 120 karabahi menekült gyermek nyári táborozásáról gondoskodott a zánkai Erzsébet-táborban.

A főrumon felszólalt továbbá Gladden Pappin, a Magyar Külügyi Intézet elnöke. Kijelentette, a magyar külpolitika konnektivitási stratégiája lehetőséget nyújt Magyarország számára, hogy a világ bármely pontján kapcsolódjon a nemzetközi kapcsolatok és a világgazdaság összetett folyamataihoz. Az egyik ilyen pont az örmény–azeri békefolyamat lehet. A Magyar Külügyi Intézet már februárban közzétette ezzel kapcsolatos ajánlásait. 

Kránitz Péter Pál vezető kutató, a tanulmány szerzője lapunknak elmondta, 

az örmény–azeri békefolyamat kritikus szakaszába lépett, amelyben a magyar diplomácia kritikus fontosságú szerepet vállalhat.

„A felek a békekötés küszöbén állnak, amely egy több mint harminc éve zajló, véres háborúnak vethet véget. A békeszerződés 80 százalékában már sikerült megállapodniuk, már csak néhány kulcskérdést kell tisztázniuk, mint az örmény alkotmánnyal kapcsolatos azeri aggályok vagy az úgynevezett Zangezur-folyosó kérdése. Oroszország, Törökország és Irán, a régióban leginkább érdekelt három hatalom, igyekszik kihasználni ezt a kényes helyzetet és saját érdekei mentén eltéríteni a békefolyamatot. Amennyiben Baku és Jereván úgy döntene, hogy Budapesten ülnek tárgyalóasztalhoz, egy semleges területen, konstruktív közegben simíthatnák el a békekötés előtt álló akadályokat” – fogalmazott Kránitz Péter Pál.

A Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója hozzátette, 

Magyarország ideális közvetítő lenne Örményország és Azerbajdzsán között, ugyanis a Türk Államok Szervezetében betöltött megfigyelői státusa és kiváló kétoldalú kapcsolatai révén Azerbajdzsánnal baráti kapcsolatot ápol, mialatt keresztény nemzetként, EU és NATO tagállamként elnyerheti Örményország bizalmát is.

Borítókép: Szijjártó Péter a Jereváni Párbeszéd elnevezésű fórumon (Forrás: Facebook/Szijjártó Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.