Új megállapodást kötött Kína és Japán

Kína és Japán illetékes hivatalai konszenzusra jutottak a fukusimai japán atomerőműből származó víz óceánba bocsátásáról.

2024. 09. 20. 16:18
A fukusimai atomerőmű
A fukusimai atomerőmű Fotó: The Yomiuri Shimbun via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A japán kormány már tavaly augusztusban megkezdte az atomerőműből származó – nukleárisan szennyezett, de a tengerbe eresztés előtt tisztítási eljárással kezelt – víz kibocsátását a Csendes-óceánba. Peking ezt egy határokon átívelő jelentős nukleáris biztonsági kérdésnek nevezte, és általános tilalmat hirdetett a japán vizekből származó valamennyi termékre.

Peking hangoztatta azt is, hogy Japánnak teljesítenie kell a kötelezettségeit, továbbá teljes mértékben együtt kell működnie egy független, hatékony és hosszú távú nemzetközi megfigyelési rendszer létrehozásában, és el kell fogadnia a független mintavételt és megfigyelést Kína részéről.

Japán – reagálva Kína vádjaira – azt közölte, hogy az óceánba kibocsátott víz szennyezettsége elhanyagolható hatással van az emberi szervezetre és a környezetre, az értékek megfelelnek a nemzetközi szabványoknak.

Kisida Fumio japán miniszterelnök most úgy nyilatkozott, hogy készen állnak a kezelt víz további ellenőrzésére. A most bejelentett – augusztusban befejeződött – konzultáció során a kínai és a japán delegáció megállapodott egyebek között abban, hogy Japán teljesíti a nemzetközi jog szerinti kötelezettségeit, és mindent megtesz annak érdekében, hogy elkerülje a kibocsátott víz emberi egészségre és a környezetre gyakorolt negatív hatásait.

Japán készségét fejezte ki arra, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel (NAÜ) közösen kidolgozzák a nemzetközi megfigyelési megállapodást. Emellett biztosítani fogja, hogy Kína és minden más, az ügyben érdekelt ország részt vehessen a megállapodás kialakításában, és Tokió biztosítja a független mintavétel és megfigyelés lehetőségét, amiket aztán laboratóriumi körülmények között összehasonlíthatnak.

Mindkét fél egyetért abban, hogy az ökoszisztémát, a környezetet, valamint az emberi életet és egészséget szem előtt tartva további konstruktív és tudományos alapú párbeszédet kell folytatniuk, ezzel megfelelően kezelve a nukleárisan esetlegesen szennyezett víz óceánba történő kibocsátásával kapcsolatos aggodalmakat is. A két ország közötti konszenzus elérése nem jelenti azt, hogy Kína azonnal újraindítja a japán vizekből származó termékek behozatalát – mondta Mao Ning, a kínai külügyminisztérium szóvivője.

Hozzátette: miután Kína a NAÜ-vel együttműködve részt vesz a mintavételi és egyéb megfigyelési tevékenységekben, a kapott eredmények alapján, fokozatosan indítja majd újra a japán vizekből származó termékek behozatalát, amennyiben azok megfelelnek a szabályozási követelményekben foglaltaknak.

Borítókép: A fukusimai atomerőmű (Fotó: AFP) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.