Zelenszkij hataloméhsége árt Ukrajnának

Az orosz–ukrán háború nem segített az elnök hatalomvágyának és türelmetlenségének csillapításában. A kormányzásból adódó nehézségek mellet, az ukrán elnök az ország erősségeit sem használja ki.

Forrás: Politico2024. 09. 13. 17:45
Volodimir Zelenszkij
Volodimir Zelenszkij Fotó: Artur Widak Forrás: AFP/NurPhoto
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök által megvalósított kabinetátalakítás igazából nem is jelent akkora változást, mint ahogy azt próbálják elhitetni, közölte a Politico brüsszeli hírportál. Valójában néhány személy újrapozicionálásáról van szó.

Átrendezzük a székeket

– így kommentálta egy magas rangú ukrán tisztviselő a kabinetátalakítást.

Az ipar, a civil társadalom vagy a tudományos közösségből nem kerültek be új személyek a testületbe, pedig ezt már egy ideje kérik a kormánytól

– jegyezték meg a nevüket elhallgatni kívánó tisztviselők. És ez jelenti az igazi problémát.

Ez alól csak Dmitro Kuleba külügyminiszter és Volodimir Kudrytskyi, az ukrán nemzeti áramszállító hálózat, az Ukrenegro vezetőjének távozása jelent kivételt. A tisztviselő és más bennfentesek szerint Kuleba irritálta Zelenszkij kabinetfőnökét, Andrij Jermakot, aki nagyobb hatalmat akart a minisztérium felett.

Ukrajna vezetője tavasz óta utalt arra, hogy változások fognak bekövetkezni a kormányban, Zelenszkij és a csapata igyekeztek befolyásolni a közhangulatot, amely egyre nyíltabban megkérdőjelezi a vezetőséget.

 Ennek tudható be, többek között, az oroszországi Kurszk régióba indított drámai, határokon átnyúló betörés is.

A kurszki rajtaütésnek csupán politikai céljai voltak, nem pedig katonai

– vallja Nyikolaj Knyazhytsky ellenzéki törvényhozó és Zelenszkij kritikusa, majd hozzátette: „Természetesen a kurszki hadművelet feldobta a közhangulatot. De rengeteg probléma van, amelyeket elhanyagolnak, például az, hogy nincs semmilyen komoly stratégia a több mint hárommillió kitelepítettnek a megsegítésére Ukrajna-szerte. Ha nem teszünk semmit az érdekükben, akkor még több ukrán fog elmenekülni az országból”.

Ráadásul a kabinet átalakítása semmit sem tesz azért, hogy enyhítse a Zelenszkij autokratikus kormányzási stílusával kapcsolatban régóta fennálló aggodalmakat.

Kuleba távozása arra a tökéletes példa, hogyan taszítja ki Zelenszkij csapata azokat a kívülállókat, akik készek megkérdőjelezni az utasításokat, és kihívást jelentenek az elnöki adminisztrációnak. Ez az eset hasonlít a fegyveres erők parancsnokának, Valerij Zaluzsnyij tábornoknak a korábbi elbocsátására, aki összeütközésbe került Zelenszkijjel a háborús stratégia kapcsán. Nem beszélve arról, hogy Zaluzsnyij népszerűsége miatt sem volt közkedvelt az elnöki adminisztrációban.

Kulebát és Zaluzsnyijt a nyugati vezetők is tisztelték, és távozásuk – a korábbi védelmi miniszter, Olekszij Reznyikov tavalyi távozásával együtt – némi nyugtalanságot okozott. Kaja Kallas volt észt miniszterelnök és leendő uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő így reagált Kuleba távozásának hírére:

A világ egyik legnehezebb munkáját végezte, köszönöm rendkívüli szakmai és személyes elkötelezettségét

– olvasható az X-en megosztott bejegyzésében.

Egy múlt hónapban végzett felmérés szerint az ukránok több mint fele jelenleg úgy véli, hogy Zelenszkij hivatala túlzott befolyást gyakorol az állami és bűnüldöző szervek, a bíróságok, a korrupcióellenes szervek, valamint az ország parlamentje felett.

Zelenszkij védelmezői szerint a háborúhoz kemény vezetőre van szükség, és nincs idő demokratikus finomságokra. Ezzel szemben Zelenszkij kritikusai megjegyzik, hogy korábbi háborús vezetők jelentősen más megközelítést alkalmaztak. Különösen a brit Winston Churchill személyét emelik ki, aki a politikai spektrum minden oldaláról érkező, nagy hatalmú miniszterekből álló csapatára támaszkodott, hogy olyan háborús kabinetet alkosson, amely kiegyensúlyozottan képviselte az érdekeket. És bár a tengerentúlon oroszlánszívű háborús vezetőként tekintenek rá, Zelenszkij népszerűsége saját hazájában folyamatosan csökkent. Az ukránok mindig is szkeptikusabbak voltak vele szemben.
Borítókép: Volodimir Zelenszkij (Forrás: AFP/ NurPhoto/ Artur Widak)


 



 



 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.