A G7 figyelmeztetése a biztonság romló világhelyzetéről

„A világ különböző konfliktusainak fokozódása és a nagyhatalmak közötti feszültségek globális biztonsági fenyegetést jelentenek” – figyelmeztetett Guido Crosetto olasz védelmi miniszter a G7 első védelmi miniszteri találkozóján. A háborúkba való közvetlen beavatkozás, a növekvő katonai feszültségek és a versengő világnézetek súlyos következményekkel járhatnak a nemzetközi rend stabilitására nézve.

2024. 10. 19. 20:42
Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszter, Sebastien Lecornu francia fegyveres erők minisztere, John Healey, az Egyesült Királyság védelmi minisztere, Gen Nakatani japán védelmi miniszter, Guido Crosetto olasz védelmi miniszter, Bill Blair, Kanada nemzetvédelmi minisztere, Boris Pistorius, Németország védelmi minisztere, Lloyd J. Austin, Josep Borrell, az Európai Bizottság alelnöke és Mark Rutte, a NATO főtitkára a Palazzo Reale palotában a G7 védelmi miniszteri találkozóján, amelynek Olaszország adott otthont Nápolyban 2024. október 19-én.
Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszter, Sebastien Lecornu francia fegyveres erők minisztere, John Healey, az Egyesült Királyság védelmi minisztere, Gen Nakatani japán védelmi miniszter, Guido Crosetto olasz védelmi miniszter, Bill Blair, Kanada nemzetvédelmi minisztere, Boris Pistorius, Németország védelmi minisztere, Lloyd J. Austin, Josep Borrell, az Európai Bizottság alelnöke és Mark Rutte, a NATO főtitkára a Palazzo Reale palotában a G7 védelmi miniszteri találkozóján, amelynek Olaszország adott otthont Nápolyban 2024. október 19-én. Fotó: Controluce via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Október 19-én Nápolyban összeültek a G7 védelmi miniszterei, hogy megvitassák a világ különböző térségeiben tapasztalható egyre súlyosabb biztonsági kihívásokat. Az olasz elnökség alatt megrendezett találkozó középpontjában az ukrajnai háború, a közel-keleti konfliktusok és a világ egyéb problémás régiói álltak. A megbeszélés elsődleges célja az volt, hogy a részt vevő országok egységes választ adjanak a globális biztonság romló helyzetére.

A világ egyre inkább két ellentétes világnézet csapdájába kerül, amelyek közül az egyik azokat az országokat és szervezeteket képviseli, amelyek tiszteletben tartják a nemzetközi jogot, míg a másik fél a katonai erőt használja céljai eléréséhez

– figyelmeztetett Guido Crosetto olasz védelmi miniszter. Ez a figyelmeztetés különösen fontos a jelenlegi globális biztonsági helyzet szempontjából, amely többfrontos konfliktusokat és növekvő katonai feszültségeket hozott.

A G7 miniszteri találkozóján a globális biztonsági helyzet drámai romlására hívták fel a figyelmet. Az orosz invázió Ukrajnában, a Közel-Kelet egyre súlyosbodó helyzete és a Kína körüli katonai aktivitás mind hozzájárul a jelenlegi rend törékenységéhez. Crosetto arra figyelmeztetett, hogy 

a közeljövő előrejelzései nem kecsegtetnek pozitív kimenetellel, hiszen a globális biztonsági helyzet tovább romolhat.

A világ most egy olyan kereszteződéshez érkezett, ahol két szemben álló világnézet összecsapása zajlik: 

az egyik a demokrácia és a nemzetközi jog alapelvein nyugszik, a másik viszont szisztematikusan megsérti ezeket az értékeket katonai erővel.

A G7 találkozó napirendjén kiemelt helyet kapott a közel-keleti helyzet eszkalálódása és az ukrajnai háború, ahol a közelgő tél további megpróbáltatásokat hoz a konfliktus sújtotta régió számára. A találkozó alig néhány nappal azután zajlik, hogy az izraeli erők végeztek a Hamász egyik vezetőjével, Jahja Szinvárral, amely új lendületet adott a Gázai övezetben zajló háborúnak. 

Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője szintén felszólította a feleket a tűzszünet elérésére, és az izraeli túszok szabadon engedésére.

Ukrajnával kapcsolatban a találkozón az ukrán védelmi miniszter, Rustem Umerov is jelen volt, aki beszámolt országának helyzetéről és a háború kilátásairól. 

A G7 miniszterei szintén megvitatták Afrika szubszaharai térségének mélyülő instabilitását, amely számos régióban humanitárius válságot és katonai konfliktusokat szült. 

Emellett az indo-csendes-óceáni térség növekvő katonai aktivitása is komoly aggodalmat váltott ki a találkozón résztvevő miniszterek körében.

A feszültségek növekedése a dél-koreai és észak-koreai határon, valamint Kína katonai mozgásai Tajvan környékén mind azt mutatják, hogy a világ újabb háborús konfliktusokkal nézhet szembe.

Crosetto szerint a jelenlegi helyzet egyértelműen rámutat arra, hogy a nemzetközi közösségnek szorosabb együttműködésre van szüksége a béke és biztonság fenntartása érdekében. A G7 védelmi minisztereinek találkozója egy erős üzenetet küldött a világnak: 

a demokráciát és a nemzetközi jogot tiszteletben tartó országok továbbra is egységesen lépnek fel azokkal szemben, akik katonai erőt és agressziót alkalmaznak céljaik elérése érdekében.

Az olasz védelmi miniszter szavai szerint a világbiztonság jövője most azon múlik, hogy képesek leszünk-e megőrizni azokat az alapvető elveket, amelyekre a nemzetközi rend épül. 

Nem lehet fejlődés biztonság nélkül

 – zárta beszédét Crosetto, és ezzel világosan jelezte, hogy a G7 országai készülnek a globális biztonsági kihívásokra.

Borítókép: A G7 védelmi miniszteri találkozójának résztvevői (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.