A nemzetközi döntéshozatalt hozzá kell igazítani a realitásokhoz

Több fontos témát, így az ukrajnai és a közel-keleti konfliktust, a gazdasági és pénzügyi együttműködést és a biztonság kérédését is érintette az oroszországi Kazanyban megrendezett BRICS-csúcstalálkozó zárásaként kiadott 43 oldalas nyilatkozat.

2024. 10. 24. 9:00
Csoportkép a BRICS-csúcstalálkozón résztvevő vezetőkről
Csoportkép a BRICS-csúcstalálkozón résztvevő vezetőkről Fotó: Xinhua via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Számos kérdésről szó esett a kazanyi nyilatkozatban, amelyet az idei BRICS-csúcstalálkozó zárásaként adtak ki annak résztvevői. A 43 oldalas záródokumentum kitért az ukrajnai és a közel-keleti konfliktusokra, a nemzetközi döntéshozatali mechanizmusok és pénzügyi rendszer reformjának szükségességére és a világszintű egészségügyi együttműködés fontosságára is.

A BRICS-országok vezetői a dokumentumban az orosz–ukrán háborúval kapcsolatban hangsúlyozták az ENSZ alapokmányában lefektetett alapelvekhez való ragaszkodás fontosságát és üdvözölték a felek közötti közvetítési erőfeszítéseket.

Hangsúlyozzuk, hogy minden államnak az ENSZ alapokmányának céljaival és elveivel összhangban kell cselekednie, azok teljességében és összefüggéseiben. Elismeréssel vesszük tudomásul a közvetítésre és a jószolgálati tevékenységre vonatkozó releváns javaslatokat, amelyek célja a konfliktus békés rendezése párbeszéd és diplomácia útján

– emeli ki a dokumentum.

A közel-keleti konfliktussal kapcsolatban a humanitárius válság elmélyülésével kapcsolatos aggodalmuknak adtak hangot.

A találkozó egyik fő fókusza a multilaterális kapcsolatok erősítése volt a gazdasági igazságosság és globális biztonság jegyében. 

A nemzetközi kapcsolatok jelenlegi felépítését jobban hozzá kell igazítani az új realitásokhoz, biztosítani kell az ENSZ titkárságán és más nemzetközi szervezetekben az igazságos és inkluzív földrajzi képviseletet – olvasható többek között a dokumentumban.

Fontosnak tartják a G20 szerepét a nemzetközi döntéshozatalban.

Hangsúlyozzuk a G20-ak kulcsfontosságú szerepét a többoldalú pénzügyi és gazdasági együttműködés fő nemzetközi platformjaként, amely platformot biztosít a fejlett és a feltörekvő piacgazdaságok közötti, egyenlő és kölcsönösen előnyös alapon folytatott párbeszédhez, hogy közösen keressenek közös megoldásokat a globális kihívásokra

– írják a vezetők.

A nyilatkozat hangsúlyozza a gazdasági együttműködés fontosságát a BRICS-országok között. A vezetők elkötelezték magukat amellett, hogy elősegítik a pénzügyi stabilitást, és támogatják a fenntartható és innovatív növekedést. Céljuk a kereskedelmi folyamatok megkönnyítése és a nemzeti valuták szerepének erősítése a nemzetközi pénzügyi tranzakciókban.

A jelenlegi nemzetközi pénzügyi struktúrát azonban meg kell reformálni – sürgeti a dokumentum.

A csúcstalálkozón kiemelt figyelmet fordítottak a világszintű egészségügyi együttműködés fejlesztésére, és támogatásukról biztosították az Egészségügyi Világszervezet (WHO) munkáját.

A nyilatkozat része volt a stratégiai biztonság megerősítése is. A vezetők hangsúlyozták, hogy fontos a globális stabilitás fenntartása, ezért külön figyelmet szenteltek a biztonsági kihívásoknak, a terrorizmus elleni küzdelemnek, valamint a béke és a biztonság előmozdításának világszerte.

Felszólítjuk a nemzetközi közösséget, hogy keressen kollektív válaszokat a globális és regionális biztonsági kihívásokra és fenyegetésekre, beleértve a terrorizmust is

– olvasható a nyilatkozatban.

A BRICS-vezetők szerint technológiai fejlődés és a digitális szféra egyszerre jelent hatalmas lehetőséget és hordoz komoly veszélyt, így ebben a kérdésben globálisan kompatibilis közös szabályok kidolgozását tartják célravezetőnek.

Borítókép: Csoportkép a BRICS-csúcstalálkozón résztvevő vezetőkről (Fotó: Xinhua/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.