Amerika aggódik az észak-koreai csapatok esetleges ukrajnai bevetése miatt

Az Aggenzia Nuova hírügynökség szerint Lloyd Austin amerikai külügyminiszter arról nyilatkozott az olasz fővárosban, bizonyítékok vannak arra, hogy Észak-Korea katonai erőket küldött Oroszországba. A Pentagon vezetője hozzátette: egyelőre nem világos, mi a küldetés célja.

2024. 10. 23. 16:42
 Lloyd Austin amerikai külügyminiszter
Lloyd Austin amerikai külügyminiszter Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lloyd Austin az interjú során kitért arra, hogy az amerikai elemzők továbbra is figyelemmel kísérik a folyamatokat. Azt azonban még nem értik pontosan, hogy mit csinálnak ott valójában. Szerinte ez a fejlemény komoly kérdést vet fel mind Európára, mind az indo–csendes-óceáni térségre vonatkozóan.

Austin értelmezése szerint Phenjan katonai bevetése az orosz katonaság jelentős meggyengülésére utal. A Pentagon vezetője szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök nagyobb bajban lehet, mint azt korábban elképzelték. Az Ansa hírügynökség hozzátette, Dél-Korea éppen ma számolt be arról, hogy már háromezer észak-koreai katona tartózkodik Oroszországban, a becslések szerint decemberre tízezren lehetnek. 

Az Euronews pedig arról számolt be, hogy az amerikai külügyminiszter nyilatkozata előtt pár órával Kirillo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés vezetője azt mondta, hogy az első észak-koreai egységek szerdán érkeznek meg az oroszországi Kurszk régióba. 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök korábban azt is közölte, hogy jelenleg két, egyenként hatezer fős észak-koreai brigádot képeznek ki Oroszországban. Sőt az ukrán katonai hírszerzés szerint néhány észak-koreai tiszt már Ukrajna megszállt területein tartózkodik.

Az Il Post olasz lap eközben arról számolt be, hogy legalább négy rövid videó kering a Telegram orosz és ukrán nyelvű katonai bevetésekre szakosodott csatornáin, amelyek azt igazolják, hogy észak-koreai katonák már Oroszországban vannak. 

Az Il Post tudomása szerint Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő azt mondta, Oroszországnak nem érdeke egy harmadik fél bevonása, ezért sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudja az észak-koreai katonák érkezését.

Borítókép: Lloyd Austin amerikai külügyminiszter (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.