Az Egyesült Államok légvédelmi rendszereket és katonákat küld Izraelnek

A lépés alátámasztja az USA elkötelezettségét Izrael és az Izraelben élő amerikaiak védelme mellett – mondta a Pentagon szóvivője.

Forrás: Politico2024. 10. 14. 8:35
Az Egyesült Államok Hadseregének Nagy magasságú Területi Védelmi (THAAD) indítóállomása áll készenlétben Izraelben, 2019. március 4-én
Az Egyesült Államok Hadseregének Nagy magasságú Területi Védelmi (THAAD) indítóállomása áll készenlétben Izraelben, 2019. március 4-én Fotó: Cory PAYNE Forrás: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok egy fejlett rakétavédelmi rendszert telepít Izraelbe, valamint több tucat katonát, akik működtetni fogják e fegyverrendszereket, írja a Politico.

Joe Biden amerikai elnök utasította a Pentagont, hogy minél hamarabb juttassa el Izraelbe a Terminal High Altitude Area Defense (THAAD amerikai fejlesztésű, mobil rakéta-légvédelmi rendszer) rendszert – más néven THAAD-ot –, hogy segítse Izraelt az esetleges iráni rakétatámadások elhárításában, és kiegészítse az izraeli kormány már így is erős rakétavédelmi infrastruktúráját.

A lépés „alátámasztja az Egyesült Államok vasszigorú elkötelezettségét Izrael védelme és az Izraelben élő amerikaiak védelme mellett” – hangsúlyozta vasárnap Patrick Ryder vezérőrnagy, a Pentagon szóvivője.

Az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának szóvivője, Patrick Ryder, a légierő dandártábornok sajtótájékoztatót tart 2024. szeptember 12-én
Az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának szóvivője, Patrick Ryder, a légierő dandártábornoka sajtótájékoztatót tart 2024. szeptember 12-én (Fotó: Anadolu/AFP/Celal Gunes)

A ballisztikus rakéták lelövésére alkalmas földi rendszer telepítése egy újabb lépés az amerikai erők folyamatos növelése érdekében a térségben.

Az Izrael és Irán közötti katonai konfliktus felerősítette a regionális háborútól való félelmeket. Irán már több száz ballisztikus rakétát és drónt indított Izrael ellen két támadásban áprilisban és legutóbb októberben, amelyeket az izraeliek az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Franciaország, valamint a térség más országainak segítségével nagyrészt semlegesítettek.

Bár a legtöbb rakétát sikerült lelőni, néhány áthatolt az izraeli légvédelmen, és kisebb károkat okozott az egyik izraeli katonai légibázison. A Hezbollah dróntámadása egy katonai támaszponton Izrael középső részén vasárnap négy katona halálát okozta, hét másik pedig súlyosan megsebesült – közölte az izraeli hadsereg. Ez a fegyveres csoport legerősebb csapása azóta, hogy Izrael két hete megkezdte libanoni invázióját, írta a The Guardian.

Az elmúlt két hónapban az Egyesült Államok új légierősítéssel megduplázta a Közel-Keleten állomásozó vadászgépek számát, és egy második repülőgép-hordozót küldött a térségbe, írta a lap. Az októberi támadás során az amerikai hadihajók a Földközi-tengeren legalább egy tucat rakétát lőttek ki ballisztikus rakéták megsemmisítésére, míg az Egyesült Államok F–15 és F–16-os vadászgépeket vetett be az iráni drónok lelövésére.

Az Egyesült Államok egy THAAD-üteget és más légvédelmi rendszereket már küldött a Közel-Keletre a Hamász tavaly októberi Izrael elleni támadása után, de ez az első alkalom, hogy harci körülmények között szeretnék bevetni.

Lloyd Austin (3. R) amerikai védelmi miniszter találkozik Yoav Gallant (L) izraeli védelmi miniszterrel Washingtonban, a Pentagonban
Lloyd Austin (jobbról a harmadik) amerikai védelmi miniszter találkozik Yoav Gallant (balra) izraeli védelmi miniszterrel Washingtonban, a Pentagonban (Fotó: AFP/Saul Loeb)

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter szombaton egyeztetett Joav Gallant izraeli védelmi miniszterrel, és aggodalmát fejezte ki a dél-libanoni izraeli műveletek miatt, ahol izraeli katonák az ENSZ békefenntartó erőinek közelében tevékenykednek.

Borítókép: Az Egyesült Államok hadseregének THAAD indítóállomása áll készenlétben Izraelben 2019. március 4-én (Fotó: AFP/Cory Payne)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.