Brüsszel milliárdos hitele a háború meghosszabbítását jelenti

Az Európai Unió Tanácsa által Ukrajna részére jóváhagyott új, milliárdos nagyságrendű hitelt bírálta az Osztrák Szabadságpárt EP-képviselője. Petra Steger arra figyelmeztet, hogy ez az uniós megközelítés az ukrajnai konfliktus további elhúzódásához vezethet.

Forrás: Origo2024. 10. 24. 14:53
Az EU vezetői a gazdasági és versenyképességi kérdésekről, és Ukrajna győzelmi tervéről is tárgyaltak Brüsszelben, Belgiumban 2024. október 17-én
Az EU vezetői a gazdasági és versenyképességi kérdésekről, és Ukrajna győzelmi tervéről is tárgyaltak Brüsszelben, Belgiumban 2024. október 17-én Fotó: Jonathan Raa Forrás: NurPhoto/AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közvetlenül az Egyesült Államokkal folytatott tárgyalások előrehaladása után az Európai Unió Tanácsa jóváhagyta az Ukrajnának nyújtott újabb milliárdos hitelek terveit. Az elfogadott dokumentum előírja, hogy az Orosz Központi Bank EU-ban befagyasztott eszközeinek kamatait e hitelek visszafizetésére kell fordítani. A jövőben a kamatbevételt Ukrajnának utalják át pénzsegély formájában, írta az eXXpress osztrák hírportál.

EU-vezetők Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel a brüsszeli európai csúcstalálkozó első napján
EU-vezetők Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel a brüsszeli európai csúcstalálkozó első napján (Fotó: ANP/AFP/Remko de Waal)

Az EU Oroszország elleni szankcióinak részeként 2022 februárja óta mintegy 210 milliárd euró értékű orosz központi banki vagyont fagyasztottak be. Az ebből származó rendkívüli kamatbevételt jelenleg évi 2,5-3 milliárd euróra becsülik. Ezeket a szankciókat azzal a céllal vezették be, hogy meggyengítsék az orosz gazdaságot és növeljék a nyomást a kormányra az ukrajnai katonai műveletek befejezése érdekében.

Nem sokkal az Európai Unió mostani döntése előtt az Egyesült Államok bejelentette, hogy 20 milliárd dollárral járul hozzá a nyugati szövetségesek (G7) által összeállított, 50 milliárd eurós hitelcsomaghoz. Az EU korábban bejelentette, hogy legfeljebb 35 milliárd eurót (37,8 milliárd dollárt) nyújt, a német pénzügyminiszter, Christian Lindner most azt mondta, hogy 18 milliárd eurós kezdeti kölcsönt terveznek. Ezenkívül Nagy-Britannia, Kanada és Japán további 10 milliárd dollárt biztosít, írta az Origó.

A tájékoztatás szerint az EU-hitelt még idén ki kell fizetni, a futamidő pedig legfeljebb 45 év.

Petra Steger az osztrák Szabadságpárt EP-képviselője
Petra Steger, az osztrák Szabadságpárt EP-képviselője (Fotó: DPA Picture-Alliance/AFP/Malte Ossowski)

Petra Steger szabadságpárti EU-képviselő szenvedélyes beszédében éles kritikát fogalmazott meg az új, 35 milliárd eurós Ukrajnának nyújtott EU-hitel kapcsán az Európai Parlament strasbourgi ülésén. Rámutatott arra, hogy a két és fél éve tartó ukrajnai háború ellenére az EU-ban továbbra sincs érdemi vita a békekezdeményezésekről. Ehelyett az makacsul ragaszkodik a szerinte kudarcot vallott szankciós rendszerhez, s egyre több milliárdot pumpál Ukrajna támogatásába.

Steger szerint ez valóban egy újabb több milliárd eurós „ajándék”, mivel Ukrajna nem lesz képes visszafizetni a hitelt. Az EP-képviselő arra is rámutat, hogy az EU kezesként lép fel, és ígéretet tesz arra, hogy a visszafizetést a befagyasztott orosz vagyon hozamaiból fedezni. Ez a megközelítés szerinte a szankciós rendszer folytatását jelenti Oroszországgal szemben, ami a konfliktus további elhúzódásával jár.

Borítókép: Az EU vezetői a gazdasági és versenyképességi kérdésekről és Ukrajna győzelmi tervéről is tárgyaltak Brüsszelben 2024. október 17-én (Fotó: NurPhoto/AFP/Jonathan Raa)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.