Csak látszatpolitika lehet Donald Tusk migrációs pálfordulása

Négy baloldali koalíciós miniszter ellenvéleménye mellett fogadta el a lengyel kormány keddi ülésén az új migrációs stratégiát – közölték lengyel kormánypolitikusok a közösségi médiában. A stratégia politikai térben betöltött szerepéről, lengyel fogadtatásáról az Európa Unió várható álláspontjáról a Nézőpont Intézet külügyi igazgatóját, Rosonczy-Kovács Mihályt kérdeztük.

2024. 10. 18. 5:40
Donald Tusk lengyel miniszterelnök
Donald Tusk lengyel miniszterelnök Fotó: NurPhoto via AFP Forrás: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szakértő Donald Tusk lengyel miniszterelnök tervezetéről elmondta, hogy a részletei még nem ismertek teljesen, valamint, ahogy a legnagyobb konzervatív ellenzéki párt frakcióvezetője Mariusz Blaszczak rámutatott, Donald Tusk megtehette volna, hogy követi Hollandia és Magyarország példáját.

Ehelyett jelenlegi tervezete inkább időnyerésnek látszik a jövő évi elnökválasztásokra nézve.

Donald Tusknak most azt kell mutatnia, hogy fellép az illegális migráció ellen, és módosítania kell a választók róla alkotott képét, hiszen ő volt az, aki többek között a Belarusz és Lengyelország között felépített határzárral kapcsolatban azt mondta, amikor a kormányon lévő Jog és Igazságosság elkezdte a beruházást,

hogy a fal nem fog felépülni.

Tusk azt is mondta korábban az Európai Néppárt elnökeként, hogy ezek a migránsok szegény emberek, akik keresik a helyüket a világban – emlékeztetett a Nézőpont Intézet külügyi igazgatója.

– A lengyel baloldali kormányfőnek elsősorban jövő évi sorsdöntő elnökválasztásokra való tekintettel úgy kell pozicionálnia magát, hogy fellép az illegális migráció ellen, de jegyezzük meg, hogy a koalíciós társak már berzenkednek ezzel kapcsolatban, és egyáltalán nem látszik világosan, hogyan lehet ezeket a kormány által még nem ismert terveket törvényszintre emelni. Komoly esélye van annak, hogy mindez csak arra szolgál,

hogy hónapokon keresztül azt látszatot lehessen kelteni, hogy fellép az illegális migráció ellen, miközben azt is látjuk, hogy 49 migránstábor előkészítése megkezdődött, több mint 400 millió zlotyi  (930 millió euró) költségvetési ráfordítással

– hangsúlyozta a szakértő.

Egyelőre az Új Baloldal koalíciós kispárt jelenti a legnagyobb ellenállást, valamint egy ennél kicsit megengedőbb, de szintén baloldali pártokhoz kötődő platform is hangsúlyozta az emberségesség fontosságának fenntartását a témában. Kritikusan szólaltak meg olyan a nem kormányzati szervezetek is, amelyek jellemzően a mostani globalista kormánykoalíciót támogatják.

Összefoglalva – függetlenül attól, hogy mi Donald Tusk szándéka –, a miniszterelnök nem tudja függetleníteni magát attól a hatalmi elittől, amely segítséget nyújtott neki a kormányra kerüléshez

– mondta Rosonczy-Kovács Mihály, aki szerint kétséges hogy ilyen nagy ellenállással a saját táborában valódi eredmények születnek majd. Sokkal hitelesebben tudja ezt a témát képviselni a Jog és Igazságosság, Jaroslav Kaczyński és Mateusz Morawiecki jobboldali pártja. Ez a párt volt az, amelyik létrehozta a határzárat,

jelenleg aláírásgyűjtésbe kezdtek, hogy népszavazás útján tudják megerősíteni az illegális migráció elutasítását – fejtette ki Rosonczy-Kovács Mihály.

Az első ide vonatkozó nyilatkozatok, amelyek a kormányoldalról érkeznek, olyan kifejezéseket tartalmaznak, amelyek alapvetően azt mutatják, hogy nem a bevándorlás elutasításáról van szó, vagy a demográfiai kihívások másféle vízióval való kezeléséről. A jelenséget elfogadják, és ezen belül egy rugalmasabb fellépést ígérnek, ezen belül átmenetileg esetleges szigorítással, legalábbis szavakban– hangsúlyozta a szakértő. Felidézte, hogy ezt láttuk már korábban Olaszország esetében, amikor a Hajrá, Olaszország, Antonio Tajani pártja a legutóbbi európai parlamenti választási kampányban nagyon markáns nyelvezettel fejtette ki a migráció elleni fellépést. 

Ezután kiderült, hogy mindezzel csak az állampolgárság könnyített megszerzéséről szóló vitát készítették elő.

A Nézőpont Intézet szakértője úgy vélte, valami hasonlót lehet most látni Lengyelországban. Majd felhívta rá a figyelmet, hogy

kedden volt a parlamenti választások évfordulója Lengyelországban, ahol a mostani szivárványkoalíció olyan eredményt szerzett, amivel Donald Tuskot segítette hatalomra.

Ez a kormánykoalíció egyelőre elég csekély eredményeket mutatott föl a saját választói számára. A lengyelek elégedetlenek – folytatta. Nem véletlen, hogy a legutóbbi kutatások szerint a Jog és Igazságosság újra a legerősebb párt. Donald Tusk ennek megfelelően sokszor kommunikációs fogásokat próbál alkalmazni, hogy megmagyarázza, miért késlekednek az eredményekkel. Hol az államfőt hibáztatja, hol a koalíciós egyeztetések nehézségeire utal, ez a mostani migrációs intézkedéssorozatnak a felvezetése is egyelőre sokkal inkább egy kommunikációs fogásnak látszik.

 

Brüsszeli kettős mérce

Rosonczy-Kovács Mihály az Európai Unió nézőpontjával kapcsolatban elmondta,

nagyon látványos az a kettős mérce, amelyet a globalista erőkkel szövetséges Donald Tusk és koalíciós kormánya élvezhet, például a szuverenista magyar kormánnyal szemben.

– Gondolhatunk itt a hetes cikk szerinti eljárásra, amelyben Magyarország mindenben megfelelt a bizottság elvárásainak, Lengyelország pedig nem tud törvényeket szentesíteni a legtöbb kérdést felvető igazságügyi reformot illetően a jobboldali államfő ellenállása miatt. Ennek ellenére bizottság Lengyelország esetében megnyugtatónak találta már a törvények megváltoztatására való szándékot is – emelti ki.

Hangsúlyozta, hogy a lengyel igazságügyi miniszter pusztán csak egy tervezetet tudott bemutatni azzal kapcsolatban, hogy milyen törvényeket fogadnának el. 

Magyarország esetében a konkrét kéréseknek való megfelelés sem elegendő, a bizottság és az uniós intézmények nem is burkoltan, 

politikai alapon, nagyon látványos kettős mércét alkalmazva segítik Donald Tusk politikai túlélését.

Kérdéses, hogy mennyire lehet fenntartani ezt a kettős mércét a migráció ügyében. Várhatóan sok türelmet kap a politikai szövetségeseitől – jegyezte meg a Nézőpont Intézet külügyi igazgatója.

Borítókép: Donald Tusk lengyel miniszterelnök (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.