Csattanós választ kapott a külügytől a Magyarországot kritizáló német nagykövet

Hazánkkal szemben botrányos kijelentéseket tett a budapesti német nagykövet. A diplomatát bekérették a Külgazdasági és Külügyminisztériumba.

Forrás: TikTok2024. 10. 04. 8:59
ILLÉS Boglárka
Illés Boglárka, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért felelős államtitkára beszédet mond az idei Balassi műfordítói nagydíj ünnepélyes átadásán Budapesten, a Petőfi Irodalmi Múzeum Dísztermében 2024. október 2-án (Fotó: MTI/Lakatos Péter)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A német egység napjára rendezett fogadást agitációs tevékenységre használta Németország budapesti nagykövete. Erről beszélt a közösségi oldalára feltöltött videójában a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára. Illés Boglárka elmondta: sajnos nem tudott ezen az eseményen személyesen részt venni, mert a Balassi Műfordítói Nagydíjat adhatta át egy olyan hölgynek, aki évtizedes munkán keresztül a magyar nyelvet, a magyar irodalmat, szépirodalmat próbálta megismertetni más országokkal, más emberekkel. 

Ő igazán megérdemelte a figyelmünket és azt a megbecsülést, amit megpróbáltunk kifejezni.

– tette hozzá.

Mint arról a Magyar Nemzet korábban beszámolt, a külügyminisztérium a botrányos kijelentései miatt bekérette a német nagykövetet. Illés Boglárka hozzátette:

Amit a hírekben olvastam, először nem akartam elhinni. Azonban a jelenlévő kollégáim megerősítették, hogy amit olvastam, az mind igaz. A német nagykövet ezzel átlépett egy határt, és ezt a határátlépést nyomatékosítottuk az irányába. Megkérdeztük tőle, hogy ez az ő személyes véleménye vagy a német kormány hivatalos álláspontja. Megkérdeztük tőle azt is, hogy tud-e bármilyen hasonló esetet mondani, amikor a magyar diplomata vagy a magyar kormányzat bármely képviselője hasonló formában véleményt nyilvánított volna.

Közölte: igazán nem értik, hogy a német egység napját miért kellett erre felhasználni. 

Nem értjük, hiszen ahogy akkor, úgy most is a német emberek mellett állunk. Ahogy akkor, úgy most is, mi érdekeltek vagyunk abban, hogy Németország erős legyen, Németország fejlődjön, és a német emberek jólétben, biztonságban élhessenek. Erről szól, amikor az illegális bevándorlókkal szembeni védelmet ki szeretnénk terjeszteni. De erről szól az is, amikor a német ipari, gazdasági szereplők mellett kiállunk úgy hazai, mint a nemzetközi színtéren, kiállunk akkor is, amikor éppen a német kormány cserben hagyja őket, mi elkötelezettek vagyunk a kapcsolataink erősítése mellett.

Illés Boglárka kiemelte: fontosnak tartjuk Németországot, partnerként tekintünk rá, azonban fontosnak tartjuk, hogy a kapcsolatainkat a kölcsönös tisztelet és a kölcsönös érdekek talajára építve fejlesszük. Fontosnak tartjuk, hogy minden nagykövet, aki a szolgálatát Magyarországon végzi, a magyar emberek iránt tiszteletet tanúsítson. 

2022-ben a magyar emberek választottak, és a nemzeti kormánynak szavaztak bizalmat. A magyar emberek 2024-ben az európai parlamenti és az önkormányzati választáson is elmondták a véleményüket. A magyar emberek el tudják dönteni, hogy kire szavazzanak, kit válasszanak, és melyik az a politikai párt, melyik az a formáció, amely számukra a legkedvezőbb. Mindannyian abban vagyunk érdekeltek, hogy kölcsönös tisztelet és kölcsönös érdekek mentén a kétoldalú kapcsolatainkat fejlesszük és erősítsük, és a magyar emberek véleményét, a magyar emberek döntését pedig mindannyian tiszteletben tartjuk – húzta alá. 

Julia Gross (Forrás: Németország budapesti nagykövetsége Facebook-oldala)
Julia Gross (Forrás: Németország budapesti nagykövetsége Facebook-oldala)

Julia Gross, Németország Magyarországra akkreditált nagykövete a fogadáson mondott nyitóbeszédében megemlékezett ugyan a magyarok jelentős szerepéről, melyet a német újraegyesítésben játszottak, s úgy fogalmazott, hogy akkor – illetve EU-csatlakozásunkkor – hazánk jelentős bizalmi tőkét szerzett magának,

ennél azonban jóval több időt fordított fogadó országa kormányának nyílt és kendőzetlen kritikájára.

„Jelenleg aggodalommal látjuk, hogy a magyar kormány ezt a tőkét, amely az Önöké is, egy teljesen bizonytalan célú és bizonytalan kimenetelű politikai fogadás tétjeként kockára teszi. Ez a bizalom mostanában egyre jobban megrendül” – fogalmazott Gross nagykövet.

Borítókép: Illés Boglárka, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért felelős államtitkára beszédet mond az idei Balassi műfordítói nagydíj ünnepélyes átadásán Budapesten, a Petőfi Irodalmi Múzeum Dísztermében 2024. október 2-án (Fotó: MTI/Lakatos Péter)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.