Döntő pillanathoz ért a Salvini-per

Péntek délelőtt folytatódik Matteo Salvini bírósági pere Palermóban.

2024. 10. 18. 10:45
Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes elhagyja a bíróság épületét egy meghallgatás után 2024. január 12-én Palermóban.
Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes elhagyja a bíróság épületét egy meghallgatás után 2024. január 12-én Palermóban. Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy várakozás előzte meg, hiszen döntő kimenetelű lehet a Liga főtitkára számára. Mint arról korábban már írtunk, a palermói ügyészek hat év szabadságvesztésre ítélnék, amiért megvédte hazáját az illegális bevándorlástól. Salvini ellen túszejtés vádjával indult büntetőjogi eljárás, amiért 2019 augusztusában több hétig nem jelölt ki biztos kikötőt az civil hajónak, amelyen 147 bevándorló tartózkodott. 

A pénteki bírósági kihallgatáson Giulia Bongiorno, Salvini védőügyvédje válaszol a volt belügyminiszter ellen felhozott vádakra. Sajtóforrások szerint a bírósági kihallgatás délelőtt kezdődik, és jelen lesz Salvini is. 

Közben a Liga szimpatizánsai, valamint a Patrióták Európáért pártcsalád küldöttségei Palermóban szimpátia tüntetést szerveznek, hogy kiálljanak a volt belügyminiszter mellett és egyben hangsúlyozzák, hogy a határvédelem nem lehet bűncselekmény. 

Salvini hangsúlyozta, hogy ma is emelt fővel lép a bírák elé. Most is megvédené hazáját az illegális bevándorlástól, csupán miniszteri kötelességét teljesítette, amikor nem jelölt ki biztos kikötőt az illegális bevándorlóknak. Most is megerősítette, hogy nincs benne félelem, hiszen politikai per folyik ellene. 

Korábban úgy nyilatkozott, ha elsőfokon elítéli is a bíróság, akkor sem mond le a kormányban betöltött hivataláról. A Patrióták Európáért tegnapi pártegyeztetésén a szövetségesek támogatásukról biztosították Salvinit. 

Orbán Viktor a Liga Pontidában megtartott pártrendezvényén hősnek nevezete Salvinit, amiért megvédte hazáját az illegális bevándorlástól. Geert Wilders pedig úgy fogalmazott, a volt belügyminiszter kitüntetést érdemelne bátorságéért.

„Palermóban vagyok, ahol holnap lesz az Open Arms per utolsó tárgyalása, amelyben emberrablással vádolnak. Hat év börtönt kértek, öt plusz egy évet, és egymillió euró kártérítést az illegális bevándorlóknak. Félelem? Nulla” – mondta a közösségi médiában Matteo Salvini miniszterelnök-helyettes, infrastrukturális és közlekedési miniszter a kihallgatés előtti estén. „Nem félek, mert azt hiszem, elvégeztem a munkámat, miniszter voltam, megvédtem a határokat és életeket mentettem. Hozzáfűzte, az ellene indított per egy politikai folyamat, amelyet a parlamenti baloldal és a baloldali igazságszolgáltatás egy része folytat.

Borítókép: Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes elhagyja a bíróság épületét egy meghallgatás után 2024. január 12-én Palermóban (Fotó: AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.