Ez az arizonai megye döntheti el az amerikai elnökválasztást

A következő amerikai elnökválasztás során Arizona kiemelt jelentőségű csatatérállamként szerepel a sakktáblán, ahol az eredmények alakulását jelentős mértékben meghatározza majd Maricopa megye.

2024. 10. 15. 18:47
Donald Trump volt amerikai elnök, a republikánusok elnökjelöltje
Donald Trump volt amerikai elnök, a republikánusok elnökjelöltje Fotó: SAUL LOEB Forrás: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az állam legnagyobb és legnépesebb megyéjének eredményei dönthetik el, ki kapja meg Arizona 11 elektori szavazatát, és végső soron ki költözhet a Fehér Házba. Maricopa megye, amely Phoenix mellett terül el, az ország egyik legmeghatározóbb csatatereként ismert. Több mint 4,5 millió lakosával, valamint politikailag sokszínű összetételével a megye különös figyelmet érdemel ebben a választási ciklusban is.

Gina Swoboda, az arizonai republikánusok elnöke szerint a megye a szavazók 60 százalékát adja az államban, és szinte tökéletesen oszlik meg a demokraták, republikánusok és függetlenek között.

Ez egy rendkívül dinamikus körzet, amely folyamatosan bővül, és változatos az összetétele. Jelentős belváros és gyorsan fejlődő külvárosok, ezért okozott figyelmet vonz magára.

A közelgő választások során a gazdaság és az bevándorlás kérdései állnak majd a középpontban az arizonai szavazók számára, véli Swoboda. Az infláció és a megfizethető lakhatás problémái különösen égetőek, mivel Arizona az ország egyik leginkább érintett állama az árak emelkedését tekintve. Maricopa gyors növekedése csak tovább növeli a helyi közösségekre nehezedő nyomást, ami kiemelt kampánytémává teszi a gazdasági kihívások kérdését.

A 2020-as elnökválasztáson Joe Biden kevesebb mint fél százalékkal nyerte meg Arizonát, és Maricopa megyében is csak kétszázalékos előnnyel zárt Trump előtt.

A mostani választási ciklusban a Harris–Walz kampány intenzív jelenléttel próbálja megszólítani a helyi szavazókat, több mint 1,7 millió telefonhívással és 90 ezer kopogtatással. Az utóbbi hónapokban Harris alelnök és kampánystáb több alkalommal is meglátogatták Arizonát, hogy személyesen szólítsák meg a választókat. A republikánus oldal sem tétlenkedik: Trump kampánycsapata különös figyelmet fordít az alacsony részvételi hajlamú választók mozgósítására, akik meghatározó szerepet játszhatnak a választási eredmények alakulásában. Az országos és helyi választási kampányok során a bevándorlás kérdése központi szerepet játszik, aminek megítélése megosztja a szavazókat, de a többség egyetért abban, hogy a határvédelem és a bevándorlás kezelése kritikus kérdések.

A közvélemény-kutatások szerint Trump enyhe, kétpontos előnyt élvez Harrisszel szemben az államban, ami elsősorban az idősebb, 50 év feletti választók támogatásának köszönhető. Az AARP legutóbbi felmérése szerint Trump 49 százalékkal áll a várható szavazók között, míg Harris 47 százalékon.

Mindez azt jelenti, hogy Maricopa megye eredményei nem csupán Arizona, de akár az egész ország sorsát befolyásolhatják. Kari Lake, Arizona szenátusi jelöltje szerint Maricopa megye fontossága nem elhanyagolható, mivel az itt meghozott döntések hatással lehetnek az egész országra, sőt a világpolitikai folyamatokra is. A megye súlya és dinamikus növekedése révén a politikai stratégiák középpontjába került, hiszen az itt élő szavazók döntései alapvetően befolyásolhatják az ország politikai irányvonalát. A kampányok során a felek mindhárom csoportra – a demokratákra, a republikánusokra és a függetlenekre is – koncentrál majd.

A települések gyors ütemű fejlődése, valamint a helyi gazdasági és szociális kihívások pedig még összetettebbé teszik a kampánystratégiákat, az infláció és a megfizethető lakások hiánya továbbra is meghatározó témák maradnak, mivel egyre több ember szembesül e problémákkal a mindennapok során.

Mindeközben a bevándorlás is heves viták tárgyát képezi, hiszen Arizona közelsége a mexikói határhoz tovább fokozza a téma jelentőségét. Miközben a Trump-kampány a határbiztonság szigorítása és a migráció kontrollálása mellett érvel, addig a Harris–Walz csapat új megoldási javaslatokat próbál kidolgozni, hogy kezeljék az ezzel kapcsolatos kihívásokat.

Az elkövetkező időszak során a jelöltek számos látogatást és közösségi eseményt szerveznek, hogy közvetlen kapcsolatot teremtsenek a szavazókkal, és saját elképzeléseiket népszerűsítsék.

Borítókép: Donald Trump volt amerikai elnök, a republikánusok elnökjelöltje (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.