Iszlamista kiképzés zajlik állami pénzen Németországban

Hatalmas felháborodás robbant ki Németországban, hogy egy, a kormány által támogatott integrációs programban egy radikális iszlamista kapott kiképzést. Az imám még meg is köszönte Németországnak a támogatást.

Forrás: Origó2024. 10. 04. 17:10
Nancy Faeser (SPD) német szövetségi  belügyminiszter egy sajtótájékoztatón
Nancy Faeser (SPD) német szövetségi belügyminiszter egy sajtótájékoztatón Fotó: Sebastian Gollnow Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az osnabrücki Islamkolleg 2021 óta képez muszlim vallási vezetőket – mindezt állami finanszírozásból. A cél? A radikalizmus megfékezése és az „imámok Németországból” program megvalósítása, hogy ezzel is elkerüljék a külföldi szélsőséges eszmék beáramlását, írta a Bild.

Most azonban kiderült: egy olyan imám is végzett itt, akit a német Alkotmányvédelmi Hivatal megfigyelt és radikális iszlamistaként tart számon.

Forrás: MawlanaEbadullahAbdullah/Facebook

Ebadullah Maulawy Abdullah immár nyolc éve a hamburgi Tawheed-mecset vezetője. A mecsetet a hatóságok figyelik, mivel ismert iszlamisták, köztük a Németországban betiltott Hizb ut-Tahrir mozgalom követői is rendszeresen megfordulnak ott. Abdullah azonban ennek ellenére sikeresen végzett az államilag fizetett iszlamista képzésen. És itt jön a csavar: a képzés végén Abdullah nyilvánosan köszönetet mondott Németországnak egy Facebook-posztban. Dicsérte az országot, amiért elindította ezt a programot, írta meg az Origó.

Hálás a német államnak, de közben Izrael ellen uszít a közösségi oldalán. Nem ismeri el Izrael létezését, és vérszomjas támogatóiként emlegeti az ország vezetőit.

Állami támogatás iszlamistáknak?

A botrány tovább gyűrűzik, kiderült, hogy a programot a német állam biztosítja – az Oktatási Minisztérium és a Belügyminisztérium pénzeli, amelyet Nancy Faeser vezet. 

Itt jön az újabb csavar: a Belügyminisztérium alá tartozik az Alkotmányvédelmi Hivatal is, amely Abdullah iszlamista tevékenységeit figyeli.

A Belügyminisztérium reagált a botrányra: kijelentették, hogy nem vesznek részt közvetlenül az imámok ügyében, de szorosan együttműködnek a programmal, és a jövőben felülvizsgálják a kiválasztási folyamatot. A kérdés már csak az, hogy hány hasonló eset rejtőzhet még a program keretein belül, és meddig maradhat fenn a politikai támogatás egy ilyen súlyos botrány után.

Borítókép: Nancy Faeser (SPD) német szövetségi  belügyminiszter egy sajtótájékoztatón (Fotó: dpa Picture-Alliance/AFP/Sebastian Gollnow)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.