Kitört a pánik: Izrael titkos katonai tervei szivárogtak ki az amerikai hírszerzéstől

Az amerikai hírszerzési dokumentumok kiszivárogtatása, amelyek Izrael Irán elleni katonai csapásának előkészületeit tartalmazzák, súlyos aggodalmakat váltott ki Washingtonban és Jeruzsálemben. A szigorúan titkos iratok megjelenése nemcsak az USA és Izrael közötti bizalmat áshatja alá, de az egész Közel-Kelet stabilitását veszélyeztetheti.

2024. 10. 20. 9:37
A Washington melletti Arlingtonban, Virginia államban található Pentagon épülete.
A Washington melletti Arlingtonban, Virginia államban található Pentagon épülete. Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok Hírszerző Közössége súlyos biztonsági réssel kénytelen szembenézni, miután egy titkos jelentés kiszivárgott, amely Izrael katonai előkészületeit tartalmazza egy esetleges légicsapásra Irán ellen. A dokumentumok részletesen beszámolnak az izraeli légierő mozgósításáról, beleértve a fegyverek típusát és mennyiségét, amelyeket az izraeli hadsereg a támadásra készít elő.

A kiszivárgott anyagok, amelyek először egy Middle East Spectator nevű Telegram-fiókon jelentek meg, az amerikai hírszerzés „Five Eyes” partnerségén keresztül kerültek napvilágra.

Ez az információmegosztó szövetség az Egyesült Államokat, az Egyesült Királyságot, Kanadát, Ausztráliát és Új-Zélandot foglalja magában. A dokumentumok szigorúan bizalmasak, és csak a megfelelő engedéllyel rendelkező személyek férhetnek hozzá.

Az amerikai hatóságok, köztük az FBI és a Pentagon, jelenleg is vizsgálják, hogy ki és hogyan férhetett hozzá ezekhez az érzékeny adatokhoz. A kiszivárgott jelentések pontosan leírják, hogy Izrael milyen fegyvereket és taktikákat tervezett bevetni az Irán elleni válaszlépés során, miután az ország október elején rakétatámadást hajtott végre Izrael ellen.

A kiszivárgott anyagokat több hírcsatorna is közölte, köztük a CNN és az ABC News. A források szerint a dokumentumok között található olyan is, amely a műholdas felvételek elemzéséből származik, és részletezi Izrael készülődéseit egy potenciális nagyarányú válaszcsapásra. 

Ez különösen aggasztó, mivel az információk megerősítik, hogy Izrael nukleáris fegyverekkel rendelkezhet, noha az ország soha nem erősítette meg hivatalosan ezek létezését.

Az incidens óriási feszültséget keltett az amerikai és izraeli hírszerző szervek között. Mick Mulroy, az amerikai védelmi minisztérium egykori helyettes titkára figyelmeztetett: 

A bizalom alapvető eleme az amerikai–izraeli kapcsolatoknak. Ha ez a bizalom megrendül, az súlyos következményekkel járhat a jövőbeni együttműködésre nézve.

Az izraeli–amerikai kapcsolatok egyébként is feszült időszakot élnek meg, mivel a közel-keleti helyzet folyamatosan romlik. A régióban az amerikai és izraeli katonai együttműködés létfontosságú, azonban ez a szivárgás súlyosan alááshatja az egymás közötti információcserét és koordinációt. Az amerikai hatóságok továbbra is vizsgálják a kiszivárgás hátterét, de az már világos, hogy ez az eset ismét rávilágít a hírszerzési rendszerek sebezhetőségére.

A kiszivárgás következményei messzire mutathatnak, mivel nemcsak az amerikai–izraeli katonai szövetséget érinti, hanem az egész közel-keleti régió stabilitását is fenyegetheti. Izrael katonai válaszlépése Iránnal szemben bármikor bekövetkezhet, és a hírszerzési anyagok idő előtti nyilvánosságra hozatala megváltoztathatja a stratégiai egyensúlyt.

Az incidens emlékeztet egy korábbi esetre is, amikor az amerikai hírszerzés komoly válságot élt át: tavaly egy 21 éves légierős tag több száz titkos dokumentumot szivárogtatott ki a Discord nevű platformon. Most ismételten fennáll annak a veszélye, hogy az Egyesült Államok hírszerzési rendszere újabb megrázkódtatással néz szembe.

A Pentagon és az érintett amerikai hírszerzési ügynökségek egyelőre nem kommentálták az ügyet, ám a közelgő nyomozás eredményei minden bizonnyal komoly következményekkel járhatnak mind az amerikai kormányzatra, mind a közel-keleti katonai helyzetre nézve.

Közben a Middle East Spectator Telegram-fiók, amely először tette közzé a kiszivárgott dokumentumokat, reagált a média érdeklődésére. A bejegyzésben megerősítették, hogy nincsenek további kiszivárgott, titkos amerikai dokumentumaik. 

Továbbá hangsúlyozták, hogy semmilyen kapcsolatban nem állnak az eredeti szivárogtatóval, akit egy, az amerikai védelmi minisztériumon belüli belső informátornak feltételeznek.

A fiók szerint a dokumentumok először egy zárt Telegram-csoportban jelentek meg, majd innen terjedtek el, beleértve az ő oldalukat is.

Borítókép: A Washington melletti Arlingtonban, Virginia államban található Pentagon épülete (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.