Kamala Harris több ok miatt sem meggyőző az amerikaiak számára

Annak ellenére, hogy a jelenlegi alelnök jelentős időt töltött a kaliforniai és a országos politikában, sok amerikai még mindig úgy érzi, nem ismeri igazán a valódi Kamala Harrist. Ez különösen meglepő, mivel három éve alelnök, korábban szenátor és Kalifornia állam főügyésze volt, és még a 2019-es demokrata elnökjelölti kampányban is szerepelt.

2024. 10. 16. 20:38
Kamala Harris amerikai alelnök, a demokraták elnökjelöltje
Kamala Harris amerikai alelnök, a demokraták elnökjelöltje Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy ilyen hosszú közéleti karrier után a személyiségének nem kiismerése szokatlan. Ez részben annak tudható be, hogy Harris nyilvánvalóan fél a reflektorfénytől, és bizonytalanul érzi magát nagy nyilvánosság előtt. Gyakran kerül szorult helyzetbe, és ilyenkor nevetéssel próbálja leplezni a feszültséget, ahogy ezt többször is láthattuk interjúk során, írja véleménycikkében Liz Peek.

De mi lehet az oka ennek a bizonytalanságnak? Egyesek szerint Harris tisztában van azzal, hogy szerepe nem a kiemelkedő eredményeinek köszönhető, hanem sokkal inkább politikai megfontolásoknak, 

például annak, hogy Joe Biden megígérte, hogy egy színes bőrű nőt választ alelnöknek. 

Sok elemző úgy látja, hogy Harris beletörődött abba, hogy pozíciója részben szimbolikus, és ez gátolja abban, hogy határozottabban kifejezze magát.

Mások szerint Harris úgy próbálja magát bemutatni, mint egy középutas politikus, annak ellenére, hogy korábban inkább progresszív nézeteket képviselt. Ez a kettősség szintén megnehezítheti számára, hogy világosan kommunikálja saját politikai álláspontját.

Érdemes megemlíteni, hogy családi háttere is befolyásolhatja önképét: édesapja marxista közgazdász, édesanyja pedig liberális aktivista volt. 

Egy harmadik lehetőség, hogy Harris politikai alapállása nem eléggé behatárolható. Nehezen található olyan alapvető meggyőződés vagy értékrend, ami megmutatná, hogy mit is képvisel valójában, és ez különösen nehézséget okoz egy olyan politikai környezetben, ahol egyértelmű üzenetekkel és határozott víziókkal lehet igazán hatást gyakorolni.

A Demokrata Pártban egyre nagyobb az aggodalom amiatt, hogy vezetőjük képtelen világos és meggyőző jövőképet nyújtani. A közelmúltban végzett közvélemény-kutatások szerint, ha Harris indulna Donald Trump ellen, akkor akár alul is maradhatna egy ilyen megmérettetésen. Ennek hatására a párt több befolyásos alakja is tanácsokkal látja el az alelnököt, miközben próbálják segíteni abban, hogy erősebb pozícióba kerüljön a közelgő választások előtt.

Maureen Dowd, a New York Times publicistája azt tanácsolta Harrisnek, hogy határolódjon el Joe Biden elnöktől amikor szükséges, és próbálja meg saját jogán érvényesíteni magát.

James Carville pedig, aki a Demokrata Párt egyik veterán stratégája, úgy fogalmazott, hogy Harrisnek félelmet kellene keltenie a választókban. Ezek a tanácsok azonban nem feltétlenül segítenek, ha maga Harris képtelen világosan megfogalmazni azt, amit valóban szeretne képviselni.

Borítókép: Kamala Harris amerikai alelnök, a demokraták elnökjelöltje (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.