Kétséges, hogy a német szivárványkormány túléli az őszt

Küszöbön lehet egy kormányválság Németországban. A szociáldemokraták, a zöldek és a liberálisok ugyanis számos olyan területen képtelenek együttműködni, amelyek alapjaiban határozzák meg a németek mindennapjait. A legkisebb kormánypárt már ultimátumot adott a koalíciós partnereknek, így ősszel eldőlhet a szivárványkoalíció sorsa.

2024. 10. 02. 0:17
Egyre csak távolodnak egymástól a német kormánykoalíció tagjai
Egyre csak távolodnak egymástól a német kormánykoalíció tagjai Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legutóbbi három tartományi választás drámai volt Olaf Scholz számára, valamint a Szociáldemokrata Párt (SPD), a Zöldek és a neoliberális Szabad Demokrata Párt (FDP) koalíciója számára – az eredmények az ország hangulatát tükrözték. A háború utáni Németország történetében még soha nem volt olyan népszerűtlen egy szövetségi kormány, mint ez a koalíció, a jobboldal pedig azóta nem volt ennyire népszerű.

A tartományi választásokat követő héten a zöldek vezetőt váltottak, és most megpróbálják átalakítani pártpolitikájukat. A balközép szociáldemokraták megkönnyebbültek, hogy legalább Brandenburgban megnyerték a választást, és minden további gond nélkül, de a szociális kérdésekre nagyobb hangsúlyt fektetve kívánják folytatni a munkát. Az FDP pedig, a koalíció legkisebb tagja, amelynek ideológiai beállítottsága a legkevésbé illik a másik kettőéhez, szintén finomítani akarja a hangsúlyokat. A koalícióból való kilépéssel való fenyegetőzéssel a párt azt reméli, hogy saját, neoliberálisabb programját jobban láthatóvá teszi.


Nincs egyetértés

A költségvetés, a gazdaság, a migráció, a nyugdíjak – a két baloldali párt, az SPD és a Zöldek a napirenden lévő számos jogalkotási projektről más véleményt képviselnek, mint a gazdaságilag liberális FDP. A párt vezetője, Christian Lindner pénzügyminiszter arra figyelmeztetett, hogy a koalíciót a teljesítménye alapján fogják megítélni – írja a Deutsche Welle német lap.

Lindner felszólította a koalíciós partnereket, hogy idén ősszel hozzák meg a szükséges döntéseket és ultimátumot adott.

A pártok múlt pénteken a Bundestagban, a parlamentben a nyugdíjakról vitáztak, ami az az SPD számára kulcsfontosságú kérdés, hiszen a párt 2039-ig az átlagjövedelem 48 százalékán akarja tartani a nyugdíj mértékét. Mint ismert, Németországban az állami nyugdíjakat járulékokból, valamint állami támogatásokból finanszírozzák. Jelenleg 21 millió nyugdíjas van Németországban, de a demográfiai változások miatt az elkövetkező években egyre kevesebb járulékfizetőnek kell majd egyre több nyugdíjast támogatnia.

Ezért az FDP több magánnyugdíjprogramot és a nyugdíjrendszer piaci alapú nyugdíjprogrammá történő átalakítását akarja, a svéd modell mintájára. 

A költségvetést novemberig kell elfogadni a Bundestagban, és a jelenlegi tervezetben még mindig mintegy 12 milliárd eurónyi költségvetési hiány van. 

Külön utakon a gazdaságpolitikában

A kormány egy 49 intézkedésből álló csomagot is kidolgozott a magánszektor megsegítésére, de itt is különböző politikai irányzatok ütköznek egymással. Az SPD és a Zöldek a kormányzati beavatkozás és a pénzügyi segítség mellett érvelnek, az FDP viszont határozottan ragaszkodik a német alkotmányban rögzített adósságfékhez, és semmilyen körülmények között nem engedi, hogy a kormány új hiteleket vegyen fel.

Egyes közgazdászok kételkednek abban, hogy a kezdeményezés egyáltalán meghozná a kívánt hatást. Egyesek szerint a gazdasági növekedés jövő évi 0,5 százalékos növekedése túlságosan optimista előrejelzés. Mindez azt jelenti, hogy a koalíció ugyanolyan megosztott lesz a következő hetekben is, mint az elmúlt hónapokban. Azt még nem tudni, hogy az FDP ultimátuma valóban kitart-e a tél kezdetéig. Ha az FDP nem tudja elfogadni a költsvégetési szavazás eredményét, és kilép a koalícióból, az nem jelentené automatikusan a szövetségi kormány végét és új választásokat. Scholz kancellár az SPD-vel és a Zöldekkel kisebbségben folytathatná a kormányzást.

Borítókép: Egyre csak távolodnak egymástól a német kormánykoalíció tagjai (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.