Mi az a piszkos bomba, amivel az orosz–ukrán háborúban riogatnak?

Ukrajna az úgynevezett piszkos bomba elkészítésének végső fázisába lépett – jelentette ki a napokban Igor Kirillov altábornagy, az orosz hadsereg radioaktív, vegyi és biológiai anyagokért felelős vezetője.

2024. 10. 24. 20:14
Illusztráció – Piszkos bombákkal riogatnak az orosz–ukrán háborúban
Illusztráció – piszkos bombákkal riogatnak az orosz–ukrán háborúban Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A piszkos bombák egyre nagyobb figyelmet kapnak a nemzetközi biztonsági konferenciákon, mivel viszonylag könnyebben előállíthatók és alkalmazhatók, mint a hagyományos nukleáris fegyverek, bár a pusztítás mértéke nem közelíti meg azokét. A nemzetközi és nemzeti szintű intézkedések célja minimalizálni az ilyen fenyegetések megvalósulását és hatásait.

A piszkos bomba (Radiological Dispersal Device, RDD) egy olyan robbanószerkezet, amely hagyományos robbanóanyag – például TNT – felhasználásával radioaktív anyagokat szór szét a környezetében. Így a bombát nem a robbanás ereje, hanem a szétterjedő radioaktív szennyezés teszi különösen veszélyessé. 

Ezek a bombák különféle radioaktív forrásokat, például kobalt–60-at, cézium–137-et vagy stroncium–90-et használhatnak, amelyeket kórházakból, ipari létesítményekből vagy más forrásokból lehet beszerezni. A szakértők szerint bár a közvetlen halálesetek száma korlátozott lehet, ezek a bombák jelentős gazdasági károkat okozhatnak, mivel a szennyezett terület tisztítása időigényes és költséges folyamat.

Súlyos károkat okozhatnak az úgynevezett piszkos bombák
Illusztráció – Súlyos károkat okozhatnak az úgynevezett piszkos bombák (Fotó: AFP)

Emellett a pszichológiai és társadalmi hatásuk is meghatározó, hiszen pánikot kelthetnek a lakosság körében, mivel a szétterjedő radioaktív anyagok beszennyezhetik a levegőt, a talajt és a vizeket.

 

Piszkos bombákat vethet be Ukrajna a háborúban?

Az elmúlt évek során különféle hírek és spekulációk jelentek meg a médiában Ukrajnával kapcsolatban, amelyek néha azt sugallták, hogy az ország piszkos bombákkal rendelkezhet vagy fejleszthet ilyen eszközöket. Ezek az állítások gyakran az orosz–ukrán konfliktus és a geopolitikai feszültségek kontextusában merültek fel. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy ezek az állítások többnyire politikai kijelentések vagy vádak formájában jelennek meg, és nem minden esetben támasztják alá megbízható bizonyítékok. 

Egyes orosz tisztviselők többször azzal vádolták Ukrajnát, hogy piszkos bombákkal vagy radioaktív anyagokkal kísérleteznek, különösen a 2014 utáni kelet-ukrajnai konfliktus kiéleződése óta. Ezek a vádak jellemzően azzal a céllal hangzanak el, hogy nemzetközi nyomást helyezzenek Ukrajnára vagy annak szövetségeseire.

A minap Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök is reagált arra, hogy Ukrajna talán piszkos bombák bevetését tervezi. Azt mondta, ha Zelenszkijnek lenne elég bátorsága ehhez, akkor Ukrajna eltűnne a föld színéről.

Az ukrán kormány rendszerint határozottan tagadja ezeket a vádakat, hangsúlyozva, hogy az ország elkötelezett a nemzetközi non-proliferációs szerződések mellett, és nem fejleszt vagy birtokol piszkos bombákat. Ukrajna többször is felhívta a figyelmet arra, hogy az ilyen vádak részei lehetnek a dezinformációs hadviselésnek. 

Borítókép: Illusztráció – piszkos bombákkal riogatnak az orosz–ukrán háborúban  (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.