„Nem fogadnék egy üveg borban sem” – NATO-tisztviselő Ukrajna csatlakozásának esélyeiről

Egy NATO tisztviselő nyilatkozata szerint Ukrajna NATO-csatlakozása egyhamar nem várható, noha Volodimir Zelenszkij elnök a „győzelmi tervében” sürgette az azonnali és feltétel nélküli meghívást. A Washington Postnak adott interjúban a tisztviselő hangsúlyozta, hogy a folyamat sok időt vehet igénybe, különösen a jelenlegi nemzetközi és politikai környezetben.

2024. 10. 17. 9:42
Az ukrán elnöki sajtószolgálat által 2024. október 16-án készített és közzétett felvételen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ukrán parlament tagjaihoz szól Kijevben.
Az ukrán elnöki sajtószolgálat által 2024. október 16-án készített és közzétett felvételen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ukrán parlament tagjaihoz szól Kijevben. Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ukrán elnök többször beszélt Ukrajna úgynevezett győzelmi tervéről, amelyben hangsúlyozta, hogy a NATO-hoz való azonnali csatlakozás Ukrajna védelmének kulcsfontosságú eleme. A terv öt pontot foglal magában, köztük az Ukrajna biztonságának megerősítésére irányuló nemzetközi garanciákat, valamint azt, hogy Ukrajnának engedélyezzék a fegyveres akciókat orosz területen. Zelenszkij szerint a terv végrehajtása véget vethetne az orosz–ukrán konfliktusnak, és megakadályozná Oroszország további katonai agresszióját.

Ennek ellenére a Nyugat részéről eddig visszafogott reakciók érkeztek. Egy magas rangú NATO-tisztviselő a Washington Postnak nyilatkozva kifejtette, hogy Ukrajna NATO-tagságának kérdése nem fog hamar megoldódni. 

Nem hinném, hogy a közeljövőben bármiféle meghívás várható lenne Ukrajna számára. A jelenlegi politikai és biztonsági helyzet nem teszi lehetővé, hogy gyors döntéseket hozzunk ebben a kérdésben

 – mondta a tisztviselő.
Zelenszkij terve magában foglalja a NATO-ba való azonnali belépést, valamint azt, hogy Ukrajna felváltaná az amerikai katonai jelenlétet Európában a háború után. Ez a javaslat érthető módon bosszantja Moszkvát, amely régóta hivatkozik a NATO terjeszkedésére mint az ukrajnai invázió egyik indokára. 

A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov kijelentette, hogy Zelenszkij tervének nincs realitása, és az ukrán vezetésnek szembe kell néznie a valósággal.

A NATO-tisztviselő szerint ugyanakkor Ukrajna NATO-tagsága egy hosszabb folyamat lesz. „A győzelmi terv ambiciózus, de a tagsághoz vezető út összetettebb, mint amit Zelenszkij elnök vázol” – mondta. Hozzátette: 

Nem vagyunk még ott, hogy Ukrajna NATO-tagságának kérdésében végleges döntés szülessen. Az európai és amerikai partnerek egyelőre kivárnak, különösen az amerikai elnökválasztás előtt.

A jelenlegi helyzetben Ukrajna NATO-hoz való csatlakozása nemcsak Ukrajna, hanem a globális biztonsági egyensúly szempontjából is meghatározó kérdés. A nyugati vezetők óvatosak, mivel 

egy Ukrajna körüli konfliktus tovább fokozhatja a feszültséget Oroszországgal, ami a NATO közvetlen bevonásához vezethetne.

A NATO-tisztviselő kijelentette, hogy Ukrajna jövőbeni NATO-tagsága elkerülhetetlen, de egyhamar nem várható komoly előrelépés. 

Zelenszkij terve megmutatja, hogy Ukrajna komolyan veszi a NATO-val való szorosabb együttműködést, de a tagságról szóló döntések csak hosszabb tárgyalások eredményeként születhetnek meg

 – hangsúlyozta. Ezzel párhuzamosan Zelenszkijnek és kormányának a belső kihívásokkal is szembe kell néznie, mivel a téli hónapok közeledtével az orosz támadások egyre intenzívebbé válnak.
Zelenszkij „győzelmi terve” ambiciózus célokat tűz ki Ukrajna számára, de a nemzetközi reakciók visszafogottsága azt mutatja, hogy a Nyugat még nem áll készen az ukrán vezető által szorgalmazott gyors lépésekre. Ahogy a NATO-tisztviselő fogalmazott: 

Ukrajna csatlakozása egy hosszú és bonyolult folyamat, amely jelentős nemzetközi és politikai környezetet érintő változásoktól függ.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij az ukrán parlament tagjainak vázolja az ország „győzelmi tervét” (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.