Németország is az olasz kormány migrációs politikáját követné

Az olasz kormány számára kétségtelenül visszaigazolást jelent, hogy még a baloldali kormányok is elismerik, hogy egy külső, harmadik ország bevonása szükséges a menedékkérelmek elbírálásához.

2024. 10. 25. 21:22
 Olaf Scholz német kancellár és Giorigia Meloni olasz miniszterelnök
Olaf Scholz német kancellár és Giorigia Meloni olasz miniszterelnök Fotó: NurPhoto via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár az olasz baloldal és egyes ügyészségek mindent megtesznek, hogy felszámolják az Albániában létesített migráns központokat, egyre több európai vezető ismeri el, hogy ez a megfelelő módja az illegális bevándorlás megállításának. Míg az olasz baloldal Olaszország szankcionálását követeli az európai intézményekben, amiért megsérti a nemzetközi és európai jogszabályokat, addig Németország baloldali kormánya belátja, hogy ezt az utat kell járni.

Sajtóinformációk szerint a német kormány azt mérlegeli, hogy az olasz modellhez hasonló protokollt hozzon létre a menedékkérelmek elbírálására. A német belügyminiszter szóvivője arról beszélt egy nyilatkozatban, hogy a kormány azon dolgozik, hogy az EU-n kívül egy harmadik országban hoznának létre olyan létesítményeket, ahol az illegális bevándorlók beadhatják menedékkérelmüket.

Elmondta, hogy a Tirana és Róma közötti megállapodást tanulmányozzák, mivel segíthet, hogy megfelelő megoldást találjanak a migráció kezelésére. A két ország közötti különbség, hogy Olaszország abban a szerencsés helyzetben van, hogy kitűnő kapcsolatokat épített ki az elmúlt évtizedekben Albániával.

Ennek köszönhetően engedélyezte a balkáni ország a két migránstábor felállítását. Edi Rama albán miniszterelnök azonban már korábban is jelezte, hogy csak Olaszországgal hajlandó együttműködni, Németországnak más partnerre kell majd támaszkodnia. Sajtóinformációk szerint a hétvégén Olaf Scholz német kancellár Törökországba utazott, hogy felmérje milyen esélyei lehetnek ott egy esetleges együttműködésnek.

Németország vadászrepülőgépeket juttatna Törökországnak, amennyiben hajlandó enyhíteni a bevándorlással járó kiadásokat.

Ezek ugyanis nemcsak komoly anyagi terhet jelentenek az ország számára, hanem társadalmi, nemzetbiztonsági vonatkozásai is vannak. A német kormány migrációs ügyekért felelős biztosa, a liberális Joachim Stamp ugyanakkor egy hónapja elismerte, hogy Ruandán kívül egyetlen harmadik ország sem jelentkezett az együttműködésre. Az olasz kormány számára kétségtelenül visszaigazolást jelent, hogy még a baloldali kormányok is elismerik, hogy egy külső, harmadik ország bevonása szükséges a menedékkérelmek elbírálásához.

Borítókép: Olaf Scholz német kancellár és Giorigia Meloni olasz miniszterelnök (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.