Nyakig ül a korrupcióban a szocialista spanyol miniszterelnök

Pedro Sánchezt szerdán első számú szereplőként emelte ki a nemzeti bíróság bírája a Koldo névre keresztelt korrupciós botrányban.

2024. 10. 24. 20:51
Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök
Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hivatalosan is követelte Pedro Sánchez lemondását a spanyol konzervatív Néppárt (PP) vezetője. Alberto Núnez Feijóo kamerák előtt szólította fel a szocialista (PSOE) kormányfőt a távozásra azután, hogy Ismael Moreno, a Nemzeti Bíróság bírája első számú szereplőként jelölte meg őt az egyik korrupciós botrányban.

A bíró szerdán kérvényezte a legfelsőbb bíróságnál, hogy emeljen vádat Sánchez volt közlekedési minisztere, José Luis Ábalos ellen, akit befolyással üzérkedéssel és vesztegetéssel gyanúsítanak a Koldo névre keresztelt ügyben, melynek főszereplője a tárcavezető korábbi tanácsadója, Koldo Garcia.

A botrány néhány hónappal ezelőtti kirobbanása óta több szálra bomlott, középpontjában egy szervezett bűnözői csoport áll, amelynek kulcsfigurája Victor de Aldama vállalkozó, aki illegális jutalékokat szerezhetett különböző állami megbízásokon, különösen a koronavírus-járvány idején egészségügyi felszerelések beszerzésével kapcsolatos szerződések révén. Aldama már börtönben van egy másik csalási ügy miatt. A csoport tagjai között lehetett a jelenlegi szocialista kormány több minisztere, köztük a házelnök és a területpolitikai tárca vezetője is. A fő közvetítő szerepet azonban a volt közlekedési miniszternek és tanácsadójának tulajdonítják, akik politikai befolyásukat használhatták arra, hogy előnyökhöz juttassák Aldamát és más vállalkozókat, de a szabálytalan ügyletek révén ők maguk is bőséges jutalékot tehettek zsebre.

Pedro Sánchez miniszterelnök, valamint felesége, Begona Gomez pedig azután keveredett gyanúba, hogy a Koldo-ügy összefonódott a pandémia idején csődközelben lévő Air Europa légitársaság állami megsegítésével, amely szintén vitatott körülmények között zajlott le.

Ebben Sánchez neje lehetett az, akinek közbenjárása révén odaítéltek egy nagy összegű állami támogatást a cégnek. Moreno bíró szerdán benyújtott kérelmében emiatt emelte ki Sánchezt első számú résztvevőként az ügyben. Az eddigi vizsgálatok eredményeit figyelembe véve Ábalos, Sánchez és Gómez is potenciálisan felelősségre vonható. Sánchez és felesége időközben megpróbálta elérni, hogy a Gómezt vizsgáló bíró visszavonulót fújjon, azonban az ellene benyújtott panaszukat visszautasították.

A spanyol demokrácia 46 éve alatt soha nem tapasztaltunk még ilyet

– mondta az egyre szövevényesebb korrupciós botrány kapcsán a Néppárt vezetője. Alberto Núnez Feijóo szerdai sajtótájékoztatóján hozzátette: Sánchez nem teheti meg, hogy nem ad magyarázatot a körülötte történő eseményekre, ezért felszólította, hogy jelenjen meg és tegyen vallomást a parlament felsőházának bizottsága előtt, mely a Koldo-ügyet vizsgálja.

Ez egy szörnyű nap Sánchez számára bírói és politikai szempontból is. A bíróság elutasította felesége panaszát az őt vizsgáló bíró ellen. Majd a spanyol nemzeti bíróság arra kérte a legfelsőbb bíróságot, hogy emeljen vádat egykori második számú embere ellen. […] Lemondása teljesen indokolt

– fogalmazott Feijóo.

Már a spanyol állampolgárok sem bíznak Pedro Sánchezben. Múlt hétvégén több tízezren tüntettek Madridban és követelték a miniszterelnök, valamint a teljes baloldali kormány távozását az egyre súlyosabb korrupciós ügyek miatt.

A miniszterelnök azonban még mindig ellenáll. Szerdán Portugáliából tartott egy sajtótájékoztatót, melyen elhatárolódott attól az újságírói felvetéstől, miszerint 2021-ben azért menesztette közlekedési miniszterét, mert tudott arról, hogy korrupt.

2021-ben én és a kormányom krízisen mentünk keresztül a világjárvány miatt. Ábalost e miatt a kormányválság miatt menesztettem pozíciójából

– magyarázta Sánchez.

Ezután közölte, hogy az Air Europa megmentése véleménye szerint szabályosan, a törvényeket betartva zajlott le, és ma is ugyanazt a döntést hozná meg, mint akkoriban. Arra a kérdésre viszont, hogy találkozott-e a börtönben ülő, a teljes Koldo-ügyben érintett vállalkozóval, Victor de Aldamával, nem volt hajlandó válaszolni.

Borítókép: Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.