A Nyugat mégsem annyira bátor, hogy megtámadja Putyint?

Az Egyesült Királyság jelenleg nem támogatja a nagy hatótávolságú fegyverekkel végrehajtott csapásokat Oroszország mélységeiben – jelentette ki Andrej Kelin, Oroszország londoni nagykövete. A diplomata hangsúlyozta, hogy bár a kérdést információs köd veszi körül, a brit álláspont egyelőre változatlan.

2024. 10. 25. 7:56
Emberek ülnek egy kávézóban a Temze déli partján, a háttérben az Erzsébet-torony, közismert nevén az óra harangja Big Ben, a Westminster-palota, a Parlament otthona, London központjában
Emberek ülnek egy kávézóban a Temze déli partján, a háttérben az Erzsébet-torony, közismert nevén az óra harangja Big Ben, a Westminster-palota, a Parlament otthona, London központjában Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A diplomata kijelentése szerint London jelenleg nem támogatja a nagy hatótávolságú fegyverekkel végrehajtott csapásokat Oroszország mélységeiben, és ez az álláspont egyelőre nem változott – idézte a Lenta.ru.

Kelin megjegyezte, hogy az egész kérdéskört információs köd veszi körül, amelynek célja a bizonytalanság elemének fenntartása. – De mint mondtam, megerősítést nyert, hogy az álláspont nem változik, és London jelenleg nem támogatja az Oroszország területe elleni csapások lehetőségét – hangsúlyozta a nagykövet.

Az orosz diplomata rámutatott arra is, hogy az Egyesült Királyság álláspontja nagymértékben függ az Egyesült Államok hozzáállásától a nagy hatótávolságú rakéták kérdésében. Kelin szerint a brit Storm Shadow rakéták indítása közvetlenül függ az amerikai hírszerzési adatok elemzésétől, ami jelzi a két ország szoros együttműködését a katonai kérdésekben.

Nemrégiben John Healey brit védelmi miniszter elhárította a kérdést, vajon feloldják-e az Ukrajna Fegyveres Erőinek Oroszország mélységei ellen irányuló csapásaira vonatkozó tilalmat. A miniszter úgy fogalmazott, hogy csak egy ember profitálna igazán a konkrét lehetőségek nyilvános megvitatásából, és ez a személy Vlagyimir Putyin orosz elnök lenne.

A nagy hatótávolságú fegyverek kérdése különösen érzékeny téma, mivel ezek bevetése jelentősen megváltoztathatná a konfliktus dinamikáját. 

 

Borítókép: Emberek ülnek egy kávézóban a Temze déli partján, a háttérben az Erzsébet-torony, közismert nevén az óra harangja, a Big Ben, a Westminster-palota, a parlament otthona, London központjában (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.