Robert C. Castel: A kérdés, hogy Irán képes-e megvédeni a légterét az izraeli légitámadásoktól

Robert C. Castel, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója elemzésében az iráni légvédelem képességeit helyezi középpontba az izraeli támadásokkal szemben. A szakértő szerint a rezsim és ellenzéke közti konfliktus mély ellentmondásokkal terhes, miközben Iránnak nemcsak saját stabilitása, hanem légvédelmi képességei is próbára tétetnek a közel-keleti konfliktusban. A szembenállás kimenetele nagyban függ attól, Irán képes-e meggátolni az izraeli rakétatámadásokat, vagy végül politikai és katonai kompromisszumra kényszerül.

2024. 10. 26. 18:00
Ballisztikus rakéta, becsapódás után
Ballisztikus rakéta, becsapódás után Fotó: Anadolu via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Robert C. Castel az iráni ellenzékkel kapcsolatban elmondta, tisztában kell lenni vele, hogy van egy alapvető ellentmondás Iránban. A legtöbb ellenzék a világ bármelyik országában még mindig hazafi, ez Iránban is így van. Ezért a legtöbb ellenzéki Iránban is elzárkózik attól, hogy nyíltan felvállalja egy idegen hatalom támogatását, amelyik a hazájára támad. 

Ez alól talán az egyetlen kivétel Iránban az egyik legjelentősebb ellenzéki szervezet, a Mudzsa Hadin-halk, amely a múltban komoly támogatást nyújtott Szaddám Huszeinnek, jelenleg pedig Izraelnek

hívta fel rá a figyelmet.

A szakértő elmondása alapján az ellenzéket három csoportra lehet elkülöníteni, az előbb említett Mudzsa Hadin-halk a síita iszlám és a marxizmus egy különleges egyvelegét hirdeti. Erőszakosan lépnek fel és a rendszer ellen külföldi hatalmakat is hajlandóak támogatni. A csendes, és alkalmanként nem túl csendes háború a teheráni rezsim és a Mudzsa Hadin-halk között hosszú évtizedek után is változatlan hévvel dúl. 

A másik ellenzéki mozgalom a Royalisták, vezetőjük a koronaherceg. A harmadik tömörülés a liberális nyugat felé forduló ellenzéki körök összessége.

Láttunk olyan képeket és mémeket az interneten a támadás előtt, amelyek arra hívtak fel, hogy ide üssetek, ide lőjetek. A támadás után ez egy nehezen vállalható álláspont az iráni nép szemében

emelte ki.

Amit az ellenzék meg fog tenni, az a fényképek kiszivárogtatása. Sokszor az életük kockáztatásával juttatnak ki képeket a támadás eredményeiről, hogy cáfolják Irán narratíváját és hogy bemutassák a rendszer gyengeségét húzta alá.

A több fronton vívott háborúval kapcsolatban kifejtette, hogy Izrael egyszerre hét fronton is harcol, Libanonban, Gázában, Ciszjordániában, az iraki síita milíciák ellen, a jemeni húszik ellen, Irán ellen, és a Szíriában állomásozó síita milíciák ellen is. 

A Hamászt gyakorlatilag legyőzték, a Hezbollah a katonai vereség felé halad, látjuk, mi történik Bejrútban, látjuk, mi történik Dél-Libanonban.

A tegnapi támadásról és annak hatásáról elmondta, fontos, hogy a támadás során milyen arányban találták el a célpontokat a rakéták, de a fontosabb kérdés, hogy milyen arányú pusztítást végeztek. Valamint lényeges kérdés még, hogy Izrael információs hadviselése hogyan fogja ezt kihasználni. 

Van egy kinetikus komponens és egy információs hadviselési komponens

tette hozzá.

Arra, hogy mekkora a valódi pusztítás, akkor fogunk tudni biztos választ adni, ha a műholdfelvételek megjelennek. Én azt hiszem, úgy Izrael, mint az Egyesült Államok tisztában van a támadás mértékével.

Konkrétumokat a műholdfelvételek megismerése után tudunk mondani

– hangsúlyozta Robert C. Castel. 

Irán vagy visszavág, vagy politikai és katonai megfontolásokból nem folytatja a háborút. Ha visszavágnak, két forgatókönyv lehetséges. Az egyik egy szimmetrikus támadás, a másik proxyk segítségével történik hívta fel rá a figyelmet.

Ami lehet akár terrortámadás izraeli vagy zsidó célpontok ellen a világban.

Ez a támadás Teheránban egy nagyon fontos pontja volt a konfliktusnak, mert a fő kérdés,  hogy Irán képes-e megvédeni a légterét az izraeli légitámadásoktól.

Ha nem, akkor a háború lezárásának irányába kell elmozdulniuk, mert kormányépületek, az atomprogram ki van téve Izrael támadásának. Ha az iráni légvédelem elégségesen ellátta a feladatát, az olyan pajzsot jelent, ami mögé bújva Irán tovább eszkalálhatja a háborút

világított rá.

Borítókép: Ballisztikus rakéta a becsapódás után (Fotó:AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.