Gyülekeznek a sötét felhők Delhi fölött

India fővárosának levegőminősége ismét kritikus állapotba került. A legfrissebb adatok szerint Delhi a második legszennyezettebb város lett az országban, miközben a legfelsőbb bíróság keményen bírálja a kormányt és a tartományokat a környezetvédelmi törvények elégtelen alkalmazása miatt. Vajon a politikai játszmák akadályozzák a hatékony fellépést a város fullasztó légszennyezésével szemben?

2024. 10. 23. 17:03
Autósok haladnak el egy lakónegyeden átvezető úton, amelyet sűrű szmogtakaró borít Újdelhiben 2024. október 23-án
Autósok haladnak el egy lakónegyeden átvezető úton, amelyet sűrű szmogtakaró borít Újdelhiben 2024. október 23-án Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Delhi levegője az elmúlt napokban ismét a „nagyon rossz” kategóriába zuhant, és az Air Quality Index (AQI) értéke reggel 9-kor 318-ra emelkedett. Ez India második legszennyezettebb városává tette a fővárost, csak Haryana Jind városa előzi meg, ahol az AQI 322-t ért el. A város több kerületében, mint például Mundka, Bawana és Anand Vihar, a levegőminőség tovább romlott, a „nagyon rossz” szintet elérve.

A helyzet súlyosságára reagálva a hatóságok aktiválták a Graded Response Action Plan (GRAP) második szakaszát.

A GRAP egy fokozatos válaszintézkedés-csomag, amelyet az Észak-Indiai Levegőminőségi Bizottság hozott létre a szennyezés mérséklésére. Az intézkedések célja a légszennyezés visszaszorítása, amelyet az olyan tényezők, mint a mezőgazdasági hulladékégetés és az éjszakai szélcsend, jelentősen fokoznak.

Az indiai legfelsőbb bíróság ugyanakkor kemény kritikát fogalmazott meg a kormányzattal szemben a környezetvédelmi törvények hatástalansága miatt. A bíróság kifejezetten a környezetvédelmi törvényt bírálta, amelyet „fogatlannak” nevezett, miután a kormány enyhítette a törvény szankcióit. A bíróság rámutatott, hogy a kormány nem alkalmazott megfelelő büntetőintézkedéseket a szennyezésért felelősök ellen, különösen a mezőgazdasági hulladékégetés miatt.

A szennyezés egyik fő oka a szomszédos államokban, Punjabban és Haryanában történő tarlóégetés, amely jelentős mértékben hozzájárul a téli légszennyezéshez. A legfelsőbb bíróság komoly kritikával illette e tartományok vezetését, mondván, hogy a tarlóégetést tiltó törvények betartatása pusztán látszatintézkedés. 

Punjabban például mindössze 2500 rúpiás bírságot szabtak ki azokra a gazdákra, akik megszegték az előírásokat, amit a bíróság nevetségesen alacsonynak nevezett.

Az éghajlati és légköri körülmények kedvezőtlenek és tovább ronthatják a helyzetet, miközben a jogi viták és a politikai játszmák hátráltatják a hatékony fellépést. Míg Delhi lakossága mindennap szembesül a légszennyezés egészségügyi kockázataival, addig a bíróságok és a kormányzati szervek közötti vita csak tovább bonyolítja a helyzet megoldását.

A következő napokban a legfelsőbb bíróság ismét napirendre tűzi a kérdést, remélve, hogy a környezetvédelmi törvények szigorítása és a szennyezés elleni fellépés javulást hozhat a főváros levegőminőségében.

Borítókép: Autósok haladnak el egy lakónegyeden átvezető úton, amelyet sűrű szmogtakaró borít Újdelhiben 2024. október 23-án (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.