Újabb millió dolláros program indul a rovarevés és a műhús terjesztésére

Az Egyesült Királyságban egy új, nagyszabású kezdeményezés indult, amely a hagyományos hús- és tejtermékek „bolygóbarát alternatívákkal”, például rovarokkal való helyettesítésével kívánja gyökeresen átalakítani az élelmiszer-ellátást.

Forrás: V4NA2024. 10. 14. 18:04
rovar insect étel Illusztráció (Forrás: Pexels)
Illusztráció (Forrás: Pexels)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy 50 millió dolláros országos központot hoztak létre rovaralapú „élelmiszerek” és laboratóriumban termesztett „húsok” kutatására és fejlesztésére – írja a Slay News hírportál.

A központot a biotechnológiai és biológiai tudományok kutatási tanácsa, az Innovate UK és három egyetem finanszírozza. A projekt célja, hogy „elfogadható és bolygóbarát” alternatívákat hozzon létre az állati fehérjék helyett.

A Leedsi Egyetem által indított virtuális kutatóközpont a laboratóriumban termesztett „húsokat” fogja vizsgálni. A projekt célja annak meghatározása, hogy a hagyományos hús eltörlése a lakosság élelmiszer-ellátásából mennyire lenne egészséges, fenntartható és megvalósítható.

A nemzeti alternatív fehérje innovációs központ (NAPIC) küldetése pedig az állati fehérjék alternatíváinak kifejlesztése.

A központ az állati fehérjék alternatíváit kutatja, különösen a rovarokból, növényekből, gombákból, algákból és laboratóriumokban termesztett húsból származó alternatívákat.

A szervezetek közleménye szerint a hagyományos mezőgazdaság alternatív fehérjeforrásokkal való felváltása „kritikus jelentőségű, ha fenntartható módon akarjuk kielégíteni a növekvő igényeket”.

Az alternatív fehérjék az állatoktól eltérő forrásokból származnak, és ide tartoznak a szárazföldi és vízi növények, a rovarok, a biomasszából vagy precíziós erjesztéssel nyert fehérjék és a tenyésztett húsok.

Az intézmények több mint harminc kutatója együttműködik a mezőgazdasággal, a szabályozó hatóságokkal, a befektetőkkel és a politikai döntéshozókkal, hogy létrehozzanak egy „élénk alternatív fehérje innovációs ökoszisztémát”.

A projektről szóló nyilatkozatában a szervezet a következőket írta: Az állattenyésztés a becslések szerint a bolygót felmelegítő kibocsátások egyötödét termeli, és mivel a világ népessége az előrejelzések szerint 2050-re közel tízmilliárdra nő, a fehérje iránti kereslet várhatóan jelentősen meg fog nőni. Egyes források, például az ENSZ Környezetvédelmi Programja becslései szerint 2050-re csak a húsfogyasztás akár 50 százalékkal is nőhet.

„Fenntarthatóbb fehérjeforrásokat kell találnunk, és szerencsére a nem állati eredetű fehérjeforrások hatalmas biológiai sokféleséggel rendelkeznek, és ennek még alig karcoltuk meg a felszínét” – írják.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.