Zelenszkij igazságtalannak tartja az USA kettős mércéjét

Volodimir Zelenszkij ismét éles kritikát fogalmazott meg a nyugati szövetségesek kettős mércéje miatt, akik azonnali segítséget nyújtanak Izraelnek rakétatámadások esetén, miközben Ukrajna továbbra is orosz légicsapások áldozata. Az ukrán elnök rámutatott, hogy a nukleáris fenyegetés miatt az amerikai és NATO-vezetés egyre óvatosabb Ukrajnával szemben, míg a Közel-Kelet gyors és határozott támogatást kap.

2024. 10. 16. 12:59
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 Ukrajna elnöke kemény szavakkal illette az Egyesült Államokat, amiért – szavai szerint – 

kettős mércét alkalmaznak Ukrajna és Izrael megsegítésében.

Míg Izrael az amerikai védelmi rendszerek révén azonnali segítséget kap a rakétatámadások elhárításában, Ukrajna továbbra is magára marad az orosz légicsapásokkal szemben, írja az Origo.

Az ukrán vezetés csalódottsága egyre nagyobb, mivel a mindennapos rakéta- és dróntámadások folyamatos terhet rónak az országra. Zelenszkij szerint felháborító, hogy az Egyesült Államok sokkal készségesebb Izrael támogatásában, miközben Ukrajna számára csak késlekedő és korlátozott segítséget nyújtanak. 

Ha a szövetségesek együtt lövik le az iráni rakétákat a Közel-Keleten, miért nem teszik meg ugyanezt Ukrajna érdekében?

 – tette fel a kérdést az ukrán elnök.

A kritika középpontjában az áll, hogy míg Irán nem rendelkezik nukleáris fegyverekkel, Oroszország igen, és ez visszatartó erőként hat a nyugati hatalmakra, különösen az Egyesült Államokra. Egy amerikai szenátusi tisztviselő nyíltan fogalmazott: 

Nagyobb kockázatot jelentene orosz rakétákat lelőni Ukrajna felett, mert az közvetlen konfliktust eredményezhetne két nukleáris hatalom között.

Ez a nukleáris fenyegetés az egyik fő oka annak, hogy az amerikai és NATO-vezetés vonakodik közvetlenül beavatkozni Ukrajnában, miközben Izrael esetében nincs ilyen közvetlen veszély. Az ukrán külügyminisztérium azonban egyértelműen kifejtette, hogy minden emberi élet ugyanolyan értékes, és felszólította a nyugati szövetségeseket, hogy habozás nélkül támogassák Ukrajnát is, ahogyan Izraelt.

Ukrajna eddig is kapott bizonyos támogatásokat, például légvédelmi rendszereket és hírszerzési információkat az orosz bombázók mozgásáról. Ezek azonban nem elegendőek a folyamatos légicsapások kivédésére, és 

Kijev egyre nagyobb nyomást gyakorol arra, hogy a NATO aktívabban vegyen részt a légvédelmi műveletekben.

Kijev különösen Lengyelországtól és Romániától várna nagyobb segítséget a Nyugat-Ukrajna feletti légtér védelmében. Azonban mindkét ország világossá tette, hogy 

nem lépnek önállóan, csak a NATO teljes támogatásával.

Lengyelország emellett kijelentette, hogy nem változtat eddigi politikáján, amíg az Egyesült Államok nem vállalja a konfliktus további eszkalációjának kockázatát.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy Ukrajna és Izrael védelme logisztikai szempontból is eltérő kihívásokat jelent. Míg Izrael kis területű ország, ahol az amerikai haditengerészet tengeri védelmi rendszereit is bevethetik, Ukrajna hatalmas területe miatt ez nem lehetséges. Így a védelmi rendszereket csak az ország nyugati határain lehet telepíteni, ami korlátozott védelmet biztosít a folyamatos légicsapásokkal szemben.

Bár Ukrajna továbbra is reménykedik abban, hogy a nyugati szövetségesek aktívabban részt vesznek majd a légvédelmi műveletekben, egyelőre nem látszik, hogy változna az eddigi óvatos megközelítés. Ahogyan korábban döntés született a tankok és vadászgépek átadásáról, Kijev abban bízik, hogy hamarosan a légvédelmi támogatás is fokozódni fog.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.