Bármelyik pillanatban kirobbanhat egy atomháború? Mit jelent az új orosz doktrína?

Oroszország döbbenetes politikai lépése új szintre emeli a nukleáris fenyegetettség szintjét, miközben a világ szeme Putyinnak a nukleáris arzenáljának irányítására irányuló felfogásának sötét átalakulására figyel. Mi várhat Ukrajnára és a globális békére, ahogy Moszkva növeli nukleáris fegyverei alkalmazásának lehetőségeit?

2024. 09. 29. 8:34
Orosz Jarsz interkontinentális ballisztikus rakétaindítók gurulnak a Vörös téren a Győzelem napi katonai parádén Moszkva központjában 2024. május 9-én, amikor Oroszország a náci Németország felett a második világháborúban aratott győzelem 79. évfordulóját ünnepli.
Orosz Jarsz interkontinentális ballisztikus rakétaindítók gurulnak a Vörös téren a Győzelem napi katonai parádén Moszkva központjában 2024. május 9-én, amikor Oroszország a náci Németország felett a második világháborúban aratott győzelem 79. évfordulóját ünnepli. Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orosz elnök, Vlagyimir Putyin, szeptember 25-én új dimenziót adott a nemzetközi biztonsági aggályoknak azzal, hogy bejelentette a nukleáris doktrína új változatát, amely jelentős mértékben bővíti az atomfegyverek bevetésének körülményeit. Ez a lépés számos elemző szerint Oroszország azon törekvését tükrözi, hogy válaszoljon a Nyugat, különösen az USA és szövetségesei által képviselt fenyegetésekre, beleértve Ukrajna katonai támogatását modern rakétatechnológiával - emlékeztet a BBC Ukraine.

Az új doktrína különösen ijesztő két fő pontja: bármely ország, még ha nem is rendelkezik nukleáris arzenállal, de nukleáris hatalmakkal együttműködésben támadja meg Oroszországot, az együttes nukleáris válaszcsapást provokálhat. Emellett a doktrína lehetőséget nyújt Moszkvának arra, hogy nukleáris fegyvereket alkalmazzon, ha légitámadás jeleit érzékeli, amelyek fenyegetik Oroszország határait.

Az átdolgozott doktrína mélyebb feszültségeket szít a már amúgy is feszült orosz-ukrán konfliktusban, különösen annak fényében, hogy az orosz vezetés Nyugatot és annak katonai segélypolitikáját okolja a régió instabilitásáért. A szakértők szerint, bár a doktrína módosítása csak formálisnak tűnhet, a mögötte rejlő szándék súlyos következményekkel járhat, hiszen a dokumentum széles körben hagy mozgásteret a nukleáris eszkalációra.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy korábban már felröppentek hírek a NATO-val való konfrontáció lehetőségéről, és arról, hogy az Oroszország által valóban a Szovjetunió nagyságát hangoztató retorikát hirdető vezetés valóban kész lehet a legrosszabb forgatókönyvre is. Mindenesetre a nemzetközi közösség óvatosan figyeli, hogy hogyan alakul a nukleáris fenyegetettség e veszélyes játéka, amely megváltoztathatja a világ békéjét.

Borítókép: Orosz Jarsz interkontinentális ballisztikus rakétaindítók gurulnak a Vörös téren a Győzelem napi katonai parádén Moszkva központjában 2024. május 9-én, amikor Oroszország a náci Németország felett a második világháborúban aratott győzelem 79. évfordulóját ünnepli. (fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.