A civil szervezetek hajói nem állnak le

A sajtó egy része menekültként aposztrofálja ezeknek az embereknek a csoportjait, holott csak annyit tudunk róluk, hogy migránsok – mondta Tóth Norbert nemzetközi jogász.

2019. 08. 26. 7:46
null
Főleg szudániak az Ocean Viking utasai Fotó: Hannah Wallace Bowman / Doctors Without Borders / HANDOUT Forrás: MTI/EPA/H. W. Bowman
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Ocean Viking nevű mentőhajó 356 utasa péntek éjjel partra szállt Máltán, miután hat európai uniós ország jelezte: befogadja őket. A francia SOS Méditerranée és az Orvosok Határok Nélkül nevű civil szervezetek hajóján két hete veszteglő emberek péntek délután átszálltak a máltai hadsereg hajóira, amelyek éjszaka partra tették őket a szigetországban. A migránsokat a bevándorlási hivatal tisztségviselői regisztrálják, és elszállásolják őket, amíg útnak nem indulnak Franciaország, Írország, Luxemburg, Németország, Portugália és Románia felé – írja az MTI. Az AFP francia hírügynökség szerint a migránsok mintegy kétharmada szudáni állampolgár, a többiek Nyugat-Afrikából valók.

Max Avis, az SOS Méditerranée egyik vezetője kiszámítható és állandó európai mechanizmus létrehozását sürgette a Földközi-tengeren kimentett menedékkérők partra szállításában és elhelyezésében. Előzőleg az Open Arms nevű spanyol NGO hajója közel három hét várakozás után múlt kedden köthetett ki az olaszországi Lampedusa szigetén. Az Ocean Viking a hétvégén Marseille felé vette az irányt, hogy a készletek feltöltését követően folytathassa küldetését a Földközi-tengeren.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter újfent emlékeztetett, hogy a római kormány tiltja a civil szervezetek által működtetett, migránsokat szállító hajók kikötését Olaszország partjain. „Mint megígértük, nem adtunk engedélyt az Ocean Vikingon utazó 356 migránsnak a partra szállásra. Az olaszok biztonsága az első!” – közölte Twitter-oldalán.

Főleg szudániak az Ocean Viking utasai
Fotó: MTI/EPA/H. W. Bowman

– A sajtó egy része menekültként aposztrofálja ezeknek az embereknek a csoportjait, holott nem tudjuk, hogy kicsodák. Még csak menedékkérőknek se hívhatjuk őket, mert ahhoz be kell nyújtaniuk a menekültstátusra vonatkozó kérelmet. Annyi tudunk, hogy migránsok, A pontból B pontba akarnak eljutni – magyarázta el a Magyar Nemzetnek Tóth Norbert nemzetközi jogász azt, hogy a Földközi-tengeren furikázott bevándorlókat a nemzetközi jog hogyan kezeli.

– Sejthetjük az eddigi statisztikák alapján, hogy ezeknek az embereknek a többsége jogi értelemben nem menekült, hanem nagy valószínűség szerint gazdasági migráns, vagyis a jobb megélhetés reményében érkeznek Európába. A gazdasági migránsoknak viszont a nemzetközi jog szerint nincs lehetőségük arra, hogy automatikusan belépjenek egy országba – tette hozzá a szakértő.

Norvégia nem kér az elosztásból

Egyetlen embert sem fogad be a norvég kormány azon migránsok közül, akiket a spanyol Open Arms hajó tett partra Olaszországban, illetve akiket a norvég zászló alatt hajózó Ocean Viking szállított Máltára. A Breitbart amerikai hírportál által idézett Joran Kallmyr norvég bevándorlásügyi miniszter azt mondta, azért utasították el Franciaország kérését, mert először azt kellene megakadályozni, hogy emberek lélekvesztőkön a tengerre merészkedjenek. – Amíg egy ilyen rendszer nem valósul meg, Norvégia nem akar részt venni a migránsok elosztásában – mondta.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.