Őrizetbe vették a lyoni robbantás feltételezett elkövetőjét

A francia rendőrség három gyanúsítottat vett őrizetbe a 13 sebesültet követelő pénteki lyoni robbantással összefüggésben. Egyikük a feltételezett elkövető – közölte hétfőn az államügyészség.

Forrás: MTI2019. 05. 27. 10:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az első őrizetbe vételről először Christophe Castaner belügyminiszter adott hírt a Twitteren, anélkül, hogy részletekbe bocsátkozott volna. A párizsi ügyészség viszont azt is közölte, hogy a feltételezett elkövető egy 24 éves férfi, és Lyonban hétfőn reggel egy buszkihajtónál vették őrizetbe. Átkutatták a lakását.

Gérard Collomb lyoni polgármester a BFM hírtelevízióban elmondta, hogy a gyanúsított informatika szakos egyetemi hallgató, és korábban nem volt a rendőrség látókörében. Állítólag algériai származású, de az ügyészség erről eddig nem nyilatkozott.

„Megkönnyebbülés ez minden lyoni lakosnak. Úgy vélem, az ügy megoldódott. Ha itt egy hálózat volt a háttérben, akkor azt sikerült azonosítani, és bizonyosan fel fogják számolni” – mondta a polgármester.

Médiajelentések szerint a két másik gyanúsított a feltételezett elkövető anyja és egyik öccse. A nővérét is kihallgatták.

A harmadik legnagyobb francia városban péntek délután, fél hat után nem sokkal csomagba rejtett pokolgép robbant fel egy pékség közelében. A merénylet gyanúsítottja a biztonsági kamerák felvételeinek tanúsága szerint egy kerékpáros férfi volt, aki sötét napszemüveget viselt. A rendőrség több fényképet is közzétett az első számú gyanúsítottról a Twitteren, sok szemtanú jelentkezett is a felhívására, közülük többtucatnyit meg is hallgattak.

Rémy Heitz, a terrorizmus elleni küzdelemmel megbízott francia főügyész szombaton azt közölte, hogy az ügyben a nyomozást gyilkossági kísérlet, valamint terrorista szervezkedés és támadás gyanújával indították meg. A robbantással kapcsolatban egyelőre egyetlen szervezet sem jelentkezett – tette hozzá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.