Rákóczi utolsó országgyűlésének emléket állító domborművet avatott Grezsa István Kárpátalján

Rákóczi emléke évszázadok óta világít és évszázadokra előre világítani fog, és a kárpátaljaiak büszkék lehetnek arra, hogy sok település őrzi az emlékét egy-egy szoborral, fával vagy akár legendával.

Forrás: MTI2019. 08. 17. 17:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

II. Rákóczi Ferenc fejedelem utolsó országgyűlésének emléket állító domborművet avatott fel Grezsa István miniszteri biztos a Rákóczi-emlékév keretében szombaton az 1711. február 11-18. közötti egykori diéta helyszínén, a kárpátaljai Salánk községben.

Az avatási ünnepségen II. Rákóczi Ferenc életútját felidéző és a fejedelem történelmi jelentőségét méltató beszédében Grezsa István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program koordinálásáért felelős miniszteri biztos hangsúlyozta: kevés olyan történelmi személyiség van, mint a fejedelem, akit joggal vallhatnak magukénak a magyarokon kívül a kárpátaljai ruszinok, ukránok, szlovákok és románok. „Rákóczi emléke évszázadok óta világít és évszázadokra előre világítani fog, és a kárpátaljaiak büszkék lehetnek arra, hogy nagyon sok település őrzi az emlékét egy-egy szoborral, fával vagy akár legendával” – tette hozzá.

A miniszteri biztos kiemelte: II. Rákóczi Ferenc példája jól mutatja, hogyan lehet úgy együtt élni különböző népekkel, hogy egy percre nem adjuk fel az elveinket, egy percre nem mondunk le a szabadság iránti vágyunkról. A fejedelem breznai kiáltványából idézve, amely szerint „Ismét felszakadnak a híres magyar nemzet sebei.”, emlékeztetett arra, hogy az akkor megfogalmazott gondolatok akár ma, a kárpátaljai magyarság jogfosztásának időszakában is érvényesek lehetnek.

A színmagyar település központjában felállított, magyar kormányzati támogatással készült bronz dombormű a salánki országgyűlés jelenetét ábrázolja a hívei körében szónokoló II. Rákóczi Ferenc alakjával a középpontban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.