Főhajtás Munkácsy előtt

Emlékérme-kibocsátó ceremóniát tartottak szerdán a debreceni Déri Múzeumban, a Krisztus-trilógia előtt. A Magyar Nemzeti Bank tízezer forint névértékű ezüst és kétezer forint névértékű színesfém emlékérme kibocsátásával tiszteleg a 175 éve született Munkácsy Mihály előtt. A művész nevét viselő békéscsabai múzeum 102,5 millió forint támogatást kap, és további 29 milliót fordíthatnak az évfordulós rendezvénysorozatra. Munkácsy Mihály Az énekes című festménye is látható a Pákh Imre gyűjteményén alapuló szolnoki kiállításon.

Magyar Nemzet
2019. 02. 21. 15:18
SZALAY Ferenc; PÁKH Imre
Az énekes című festménnyel gazdagodott a Pákh Imre gyűjteményén alapuló szolnoki tárlat Fotó: MTI/Mészáros János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Munkácsy Mihály születésének 175. évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tízezer forint névértékű ezüst és kétezer forint névértékű színesfém emlékérme kibocsátásával tiszteleg a festőóriás életműve előtt. Hergár Eszter, az MNB ügyvezető igazgatója a debreceni Déri Múzeum Munkácsy Termében, a Krisztus-trilógia előtt mutatta be az emlékérméket, melyek elsődleges célja az ismeretterjesztés és a megemlékezés, a mindennapi fizetési forgalomban való használatuk kerülendő, a rajtuk szereplő névérték ezen érmék gyűjtői értékének megőrzését szolgálja.

Az öt-ötezer példányban kibocsátott érmék első oldalán az MNB Értéktár programjában magyar állami tulajdonba került Krisztus Pilátus előtt című festmény egy jelenete látható, az érme hátlapján pedig Munkácsy portréja, melyet a festőművész 1896-os önarcképe ihletett. Felső negyedköriratként a Munkácsy felirat olvasható, valamint a művész születési és halálozási évét jelölő évszámok: 1844–1900. A motívumba rejtve, a paletta részeként jelenik meg az emlékérmét tervező Kereszthury Gábor iparművész mesterjegye. Az ezüst- és a színesfém változatnak azonos az érmeképe, csak értékjelzésükben térnek el.

Az énekes című festménnyel gazdagodott a Pákh Imre gyűjteményén alapuló szolnoki tárlat
Fotó: MTI/Mészáros János

A Munkácsy-évfordulóról megemlékeztek Békéscsabán is, ahol a munkácsi születésű festőművész a gyermekkorát töltötte. A nevét viselő múzeum működését 102,5 millió forinttal, az évfordulós rendezvénysorozatot pedig további 29 millióval támogatják – jelentette be Fekete Péter kultú­ráért felelős államtitkár. Mint felidézte, a céhkönyvek bizonysága szerint Munká­csy Mihály Lang György békéscsabai asztalos inasaként is dolgozott, „itt ismerkedett meg a kétkezi munka nehézségeivel és rejtelmeivel , s talán – ezt nem tudjuk, csak sejthetjük – a kéz isteni adományával”.

A Munkácsy-életmű jelentős alkotásai is megtalálhatók a békéscsabai múzeum állandó tárlatán, az emlékszoba pedig a festő hétköznapi életét idézi meg. Az évfordulóra készült virtuális kiállítás is a festő életére és munkásságára reflektál, akárcsak a Beszéljünk újra Munkácsy Mihályról! című kiadvány tanulmányai. A múzeum új állandó kiállítást is tervez, amelynek részeként központi helyre, a Múzsák Termébe költözik a Munkácsy-relikviákat bemutató tárlat, de felvetődött egy Munkácsyról szóló film elkészítésének ötlete is – jelentette be Andó György, a múzeum igazgatója.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A Szolnoki Galériában is impozáns tárlat várja azokat, akik festményeket nézegetve emlékeznének a 175 évvel ezelőtt született művészre. A főként a Pákh Imre magyar–amerikai műgyűjtő tulajdonában levő festményeken alapuló kiállítás újabb alkotással, Munkácsy Mihály Az énekes című festményével gazdagodott a gyűjtőnek köszönhetően. Az Alaktanulmány a Mozart halála című festményhez, 1885–86 alcímű képet az április 7-ig látogatható szolnoki tárlaton ismerheti meg a nagyközönség.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.