Az utolsó vacsora a Duna TV műsorán

Az Oscar-díjas Rofusz Ferenc Az utolsó vacsora című, a világhírű Leonardo da Vinci-képet megelevenítő tizenegyperces animációs filmjét vetíti holnap 22:20-kor a Duna TV.

Magyar Nemzet
2019. 06. 08. 8:04
null
Az Oscar-díjas Rofusz Ferenc munka közben Fotó: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Oscar-díjas Rofusz Ferenc Az utolsó vacsora című filmjét vetíti holnap 22.20-kor a Duna TV. A világhírű Leonardo da Vinci-képet megelevenítő tizenegyperces animációs film nemcsak felhívja a figyelmet a milánói freskó visszafordíthatatlanul romló állapotára, hanem a mai Európa látleleteként is működik.

A Magyar Média Mecenatúra, a Magyar Művészeti Akadémia, a Nemzeti Kulturális Alap és az Emberi Erőforrások Minisztériu­ma támogatásának köszönhetően a film negyven év várakozás után végre elkészült, ugyanis 1978-ban politikai okokból nem engedélyezték a megvalósítását. A negyven évvel ezelőtti eredeti forgatókönyvön és a Bibliából átvett monológon nem változtattak, de a technikai fejlődésnek köszönhetően is jelentősen különbözik a végeredmény az eredeti elképzeléstől.

Az Oscar-díjas Rofusz Ferenc munka közben
Fotó: Éberling András

A 2D-s és 3D-s animációval készült alkotás élőfilmes részét Rudolf Péterrel vették fel green box technikával, míg negyven évvel ezelőtt kénytelenek lettek volna az eredeti helyszínen, a milánói Santa Maria delle Grazie kolostor refektóriumában dolgozni, aminek az engedélyezése nyilván nem lett volna egyszerű.

„Tulajdonképpen örülök neki, hogy 1978-ban a Művészeti Tanács elutasította a filmtervem. Ha akkor készítem el, egy igen gyenge alkotás született volna. Az eltelt negyven év a hihetetlenül kiszélesedő technikai lehetőségeken túl mint alkotót is érettebbé tett, és azt gondolom, ez meglátszik a végeredményen” – fejtette ki Rofusz Ferenc egy korábbi interjúban.

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas rajzfilmrendező az első magyarországi Oscar-díj birtokosa, amit 1981-ben ítéltek oda A légy című animációs rövidfilmért. Pályáját a Mafilmnél kezdte mint díszletfestő és trükkfilmrajzoló. 1968-tól a Pannónia Filmstúdióban dolgozott. 1988-tól 2001-ig Kanadában élt, ahol saját stúdiót is alapított.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.