Tájszótár készült a Tinta Könyvkiadó gondozásában

Igazi élmény a Nagy Magyar Tájszótárt bárhol felnyitni. A Kiss Gábor főszerkesztésében készült szótár a Tinta Könyvkiadó egyik leghatalmasabb munkája, A Magyar Nyelv Kézikönyvei sorozatának XXX. kötete. A szótár 55 ezer tájnyelvi és archaikus szó magyarázatát tartalmazza. Különösen ajánlható e mű az iskolás gyerekes családoknak, és azoknak, akik a XX. századi prózaírók regényeit, elbeszéléseit kedvelik.

Magyar Nemzet
2021. 03. 17. 18:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zaicz Gábor, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem professzora méltatta a kötetet, ebből szemezgetünk a cikkben. A tájszótárak jelentőségét sokan és sokszor megemlítik. Egy ilyen szótár alapvető forrása többek között a nyelvjárástani, a szótörténeti-etimológiai, a szóföldrajzi kutatásoknak. Fontos forrással gyarapodnak a nyelvjáráskutatás segédtudományai is, például a hely- vagy településtörténet, a földrajz. A szótár megjelenése egyaránt hasznos a néprajzkutatóknak, a művelődéstörténészeknek, a magyartanároknak, az irodalomtörténészeknek, a műfordítóknak, az íróknak és költőknek, a nyelvi lektoroknak és az újságíróknak. A szépirodalmi alkotásokban előforduló nyelvjárási szavak értelmezéséhez kapnak e kézikönyvvel nélkülözhetetlen forrást.

Tükörként tárja elénk a XX. században élt magyar parasztság tárgyi világát, társadalmi rendjét és kultúráját, gondolkodását és tréfálkozó kedvét, mentalitását, erkölcseit, sőt költészetét és művészetét is. Igen sok tájnyelvi elem egyben a kihalófélben levő hagyományos magyar paraszti gazdálkodás műszava; emellett a legkülönfélébb népszokásokra utaló adatok a további néprajzi kutatásokhoz is segítséget nyújtanak.

Kiss Gábor szerkesztő
Fotó: TINTA

Az Előszó a szótár elkészítésével kapcsolatos tudnivalókat ismerteti. Megemlíti többek között a magyar nyelvterületen beszélt tíz különböző nyelvjárási területet. A mű a tájnyelvet a nyelvjárás vagy a dialektus szinonimájának tekinti, azaz valamely nyelvnek egy-egy vidéken használt, a köznyelvtől kisebb vagy nagyobb mértékben eltérő változatát. Tisztázza a tájszó fogalmát és a nagyközönséggel ismerteti a tájszótípusokat. Áttekinti például a szótár anyaggyűjtésének menetét, és megadja a forrásait. Az ezeroldalas kiadvány összesen 51 405 szócikkből áll, de valójában 55 050 címszót tartalmaz.

Az 55 000 címszavas nagyszótár „bemutatja a mára szinte teljesen letűnt paraszti világot és a visszaszorult paraszti gazdálkodást, tipikus munkafolyamatait, tárgyait, tevékenységét”. A szótár joggal tekinthető a magyar szókincs egyfajta történeti szótárának. Egy fogalom, tárgy megnevezésének változatosságára példaképpen hozza a búzavirág 11 tájnyelvi megjelölését: dédike, dődike, égivirág, égvirág, gabonavirág, ígyvirág, katószeme, kékkonkoly, kékvirág, sokorlat és vasvirág.

A szótár tanulmányozása közben a szakembernek és a laikus olvasónak egyaránt feltűnik népnyelvünk gazdagsága.

A szótár a TINTA Könyvkiadó honlapján.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.