időjárás -3°C Natália 2023. december 9.
logo

Világraszóló kiállítás száz absztrakt remekművel a debreceni MODEM-ben

Gőz József Miklós
2021.09.30. 18:30 2021.09.30. 19:34
Világraszóló kiállítás száz absztrakt remekművel a debreceni MODEM-ben

Az év kiállítása címszóval jellemezhető a Párizsi absztraktok – Abstraction-Création, Kandinszkij, Hélion, Calder, Moholy-Nagy című tárlat. Az október 3-a és 2022. január 30. között látható kiállítás bemutatja a valaha volt legnagyobb szabású hivatalos nemzetközi nonfiguratív csoportosulás (Abstraction-Création) tevékenységét és a párizsi 1930-as évek művészvilágát. E csoportban száz alkotó vett részt, például a kiállítás címében is jelzett képzőművészek, akikhez húsz országból csatlakoztak a társaik. A címbelieken kívül Alfred Reth, Éthienne Beöthy, Tihanyi Lajos, Martyn Ferenc, Jean Arp, Auguste Herbin és Frantisek Kubka végzett munkát a közösségben. 

Ilyen kiállítást 1977-ben és 78-ban Párizsban és New Yorkban lehetett látni, de a mostani debreceni tárlat már tartalmazza mindazon kutatások eredményeit, amelyek azóta gazdagították a témakör irodalmát. Ez lesz az első kiállítás Magyarországon, amely kölcsönzéseken és egy magyar művészettörténész (Mészáros Flóra) többéves, külföldön végzett kutatásain alapszik.

Moholy-Nagy László, G11, 1934 Párizs, Galerie Le Minotaure © archives Galerie Le Minotaur        Fotó: MODEM

A közel száz alkotást felvonultató tárlat alkotásainak kétharmada külföldi gyűjteményekre, intézményekre épül, azaz a képek és szobrok a párizsi Pompidou központból, a Minotaurusz galériából, a nantes-i művészeti múzeumból, a bécsi MUMOK-ból és Belvedere-ből érkeznek kölcsönzésre. Értéküket jól jellemzi, hogy Kandinszkij egyik alkotása tízmillió euróra van biztosítva.

Érdekesség, hogy a kölcsönzés egyik viszonzásául a MODEM magára vállalta több neves külföldi intézmény által a rendelkezésére bocsátott kép (például Kandinszkij, Tihanyi Lajos és Paule Vélezay) restaurálását és/vagy keretezését.

A nemzetközi anyagot igényes katalógus kíséri, amiben világhírű művészettörténészek (Passuth Krisztina, Markéta Theinhardt, Sarah Wilson) tanulmányai olvashatók. A harmadik harmadot hat magyar kollekcióból, hazai és külföldi egyéni tulajdonosok birtokából érkező alkotások teszik ki. A kiállított műtárgyak egy része sohasem szerepelt, nemhogy magyar, de még kelet-közép-európai régióban sem. Így várható, hogy a kiállítást nemzetközi figyelem is kíséri majd. A kiállítás 1500 négyzetméteren, kilenc szekcióban lesz megtekinthető október 3-tól. 

Borítókép: A debreceni Modern és Kortárs Művészeti Központ (MODEM) épülete Fotó forrása: Facebook

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.