Ha ma este néptáncra vágyik, akkor irány a Hagyományok Háza

A Magyar Állami Népi Együttes nagyformátumú alapítójáról, a száz éve született Rábai Miklósról emlékezik meg a Rábai 100 – Szálljatok, fiókáim! című műsorával. A ma este 19 órakor, a Hagyományok Házában tartandó előadáson Rábai Miklós emblematikus alkotásait elevenítik fel, az est során többek között az Ecseri lakodalmast, a Kállai kettőst és a Háromugrós című koreográfiákat mutatják be, és részletek láthatnak a Történetek a Magyar Állami Népi Együttesről című dokumentumfilmből is.

Magyar Nemzet
2021. 10. 30. 15:03
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rábai Miklós alkotásai a színpadi néptáncművészet kezdeteihez kalauzolnak el, emblematikus koreográfiái nemcsak a Magyar Állami Népi Együttesnek szereztek világhírnevet, hanem a magyar színpadi művészet legendás alkotásai közé tartoznak a mai napig. Közöttük is kitüntetett az Ecseri lakodalmas, melyet több mint ezerszer játszott a társulat a világ legnagyobb színháztermeiben, a Kállai kettős, aminek különlegessége, hogy muzsikáját Kodály Zoltán az együttes számára komponálta, valamint ilyen a Háromugrós is, hisz nemzedékek óta a színpadi néptáncművészet egyik legemblematikusabb leánytánca.

Az előadásban részletek láthatók a Történetek a Magyar Állami Népi Együttesről című dokumentumfilmből, melyben nemcsak az alapító nemzedék, de kortársak, tánctörténészek, esztéták is megszólalnak. 

Mi emberek hajlamosak vagyunk nagyságaink szellemét szobrokba, emléktáblákba, utcák és terek neveiben megörökíteni, eleget téve a kor, a közösség elvárásainak. A mi műsorunk nem emlékmű, nem vésünk márványt és nem öntünk bronzot, csak emlékezünk és felmutatunk, fejet hajtva Rábai Miklós életműve előtt

– mondta el Mihályi Gábor, a Magyar Állami Népi Együttes vezetője.

A Hagyományok Háza közleményében emlékeztet: Rábai Miklós táncművész száz évvel ezelőtt, 1921. április 18-án született. Az 1951-ben megalakult Magyar Állami Népi Együttes koreográfusa és a tánckar művészeti vezetője volt, később az együttes igazgatója lett. Az eredeti néptáncot többféle műfajban állította színpadra: egynemű női vagy férfitáncokként, a tájegységekre jellemző táncszvitekként és a népszokásokat bemutató kompozíciókként, amelyeket a három kar harmonikus együttműködése tett egységes egésszé. Balladafeldolgozásaival drámai hatásra törekedett, kortárs témájú produkcióival pedig megkísérelte bebizonyítani, hogy a múltban gyökerezve is lehet élni a mában. Működése alatt az együttes hét koncertprogramot mutatott be, amelyek többségét ő maga koreografálta. Együttese öt világrész több mint harminc országában lépett fel, javaslatára indult meg a balettintézetben a hivatásos néptáncosképzés.

A borítóképen az Ecseri lakodalmas látható. Fotó: Korniss Péter

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.