A kisállat minden esetben nyerő téma

Gáncs Kristóf, aki „civilben” az Ökumenikus Segélyszervezet kommunikációs igazgatója, nagyon bájos mesekönyvvel örvendeztette meg a kisgyermekes szülőket.

Nagy Koppány Zsolt
2021. 11. 20. 11:30
Fotó: MTI/Mónus Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gáncs Kristóf, aki „civilben” az Ökumenikus Segélyszervezet kommunikációs igazgatójaként dolgozik, és két kisgyermek édesapja, az esti mesemondások során és következtében egy nagyon bájos mesekönyvvel örvendeztette meg azokat a kisgyermekes szülőket, akiknek nem mindegy, mit adnak a gyermekük kezébe vagy mit olvasnak fel nekik.

Tudjuk, hogy a kisállat minden esetben nyerő téma – akkor is, ha gyerekünk ilyet kap ajándékba, de még akkor is, ha csak olvas róluk. Nos, a könyv szereplői igen szerencsések, ugyanis egy napon megérkezik hozzájuk a Lajos nevű kiskutya – aki „leginkább egy tacskóra hasonlított”, és egyből belopja magát a család és az olvasók szívébe.

„Királyi nevét Apától kapta, aki első ránézésre nevezte el Lajosnak. Döntését senki sem vitatta, hiszen keresztelésben neki volt a legnagyobb gyakorlata. Ő volt ugyanis a falu lelkésze, s míg vasárnaponként a templomban kisbabákat keresztelt, hétköznap szívesen adott újabb és újabb neveket a család háziállatainak.” Ezek a háziállatok pedig: Béla, a teknős, Józsi, a papagáj, Vazul, a vén kecske és Bonifác, a cirmos cica. De még a templom egerének is van neve, ő Lujza.

Fotó: Hegyvári-Baán Bettina

Közéjük kerül Lajos, és mivel az állatok nemigen diskurálnak vele, a kiskutya figyelme az emberek felé fordul, és inkább velük kerül interakcióba, például megrágcsálja a cipőjüket, hősies igyekezetében, hogy megvédje őket a galád szúnyog csípésétől, a teljes házat felfordítja, mindent kiborít, kiönt, felrúg és széttör, a gyerekek focizása következtében a kert távoli végébe pattant labdát hozza vissza lelkesen, és kell ­emiatt elszenvednie a fürdetés megpróbáltatásait, illetve a család kislány tagjának segít a jelmezbálra való készülődésben.

Íme egy példa a kedves humorra – a hős szúnyogüldöző kiskutya így álmodozik: „Apa rögtön megértette, hogy Lajos kutya nem betolakodó, hanem hős, aki épp félelmetes rovarinváziótól mentette meg a családot. Így aztán egy cseppet sem haragudott meg Lajos kutyára az összetört vá­záért, a szerteszét heverő könyvekért és a konyhapadlón kialakult lekváros-mézes pocsolyáért. A család tagjai egymás után gratuláltak, sőt végül azt is megszavazták, hogy Lajos kutya hő­sies helytállásáért tábornoki kitüntetést kapjon, ahhoz méltó bánásmóddal és örökös belépővel a kolbászokkal teli kamrába. A kitüntetési ceremónia után Lajos kutyát az asztalfőre ültették, nagy szelet sonkával és frissen sült hurkával kínálták.”

Négy kedves, kényelmes terjedelmű történetet tartalmaz a könyv, Bertóthy Ágnes illusztrációi pedig szépen kiegészítik a szöveget. Az előzéklapokon az egyéb információk mellett interaktív játékra is lehetőség nyílik, illetve megismerhetjük a szerző gyerekkori képét és kutyáját, valamint Lajos kutya kalandjai folytatásának az ígérete is megjelenik – szóval akár még könyvsorozat is lehet a kiskutyával megesett történetekből.

Gáncs Kristóf: Lajos kutya megérkezik. Bertóthy Ágnes rajzaival. Libertine Könyvkiadó, Budapest, 2021.

Borítókép: Gáncs Kristóf (Fotó: MTI/Mónus Márton)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.