Elmondani mindenkinek

– Középiskolai hiátus, hogy nem kell memoritert tudniuk a fiataloknak – mondja Takács Bence, aki életre hívta a Mondj Te Is Egy Verset Egyesületet, és hogy harcoljon a jelenség ellen, immár hetente akár többször is közös kultúrafogyasztásra hív.

Nagy Zsóka
2022. 01. 02. 7:12
Fotó: Takács Bence
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A versolvasás és -szavalás mintha egyre kevesebb szerepet kapna, és nem csak a hétköznapokban, de a fiatalok, az iskolások életében is. Miért fontos mégis a pódiumművészet támogatása?

– Ha ez így lenne, akkor nem kezdtem volna bele… Vagy ha ez tényleg így van, akkor köszönöm, hogy szólt és vége. A keserű tréfát félretéve és nem félre értve, engedje meg, hogy kicsit cáfoljam a sokszor hallott, sokak által mondott „igazat”: a fiatalok már nem olvasnak, nem hallgatnak verseket és nem ismerik a színművészeket se. Ne általánosítsunk. Sőt! Pont a remélhetőleg az előbb-utóbb végleg mögöttünk hagyott pandémiának köszönhetően én azt mondom: soha ennyien nem olvastak verseket, soha ennyien és ennyiféleképpen nem mondtak verseket, igaz, egy telefonnak vagy éppen egy kamerának. Szerintem, és ezért is kezdtem bele ebbe az egyesületbe, a pódiumművészet és azon belül is a versmondás felívelő szakaszában vagyunk, amikor egyre többen fordulnak el a zajtól és keresnek kapaszkodót a mindennapjaikhoz. Ehhez még azt is hozzáteszem, hogy gyorsan. Rövid idő alatt, gyors válaszokkal. És itt jutunk el a versek napi, XXI. századi szerepéhez, ahhoz, hogy olyan kiváló íróink, költőink voltak és vannak, és oly kifejezően bonyolult az anyanyelvünk, hogy nincs már olyan, ami ne lenne leírva, akár válaszként, akár kérdésként. Mi pedig, a Mondj te is egy verset kezdeményezésen keresztül pont támogatni, ösztönözni, mi több, építeni szeretnénk azt a közösséget, akik menekülnek, kapaszkodót, közösséget és valóban értelmes válaszokat szeretnének. Költőinktől. És igen, nem a szavalás művészetét – annak is megvolt az ideje, nem is az egyetemi színpad forró légkörét, hanem a versek köré épített közösségek létrejöttét szeretnénk, ahol tilos politizálni, viszont szabad verset mondani, énekelni, zenélni, és hallgatni is egy pohár bor mellett. Az egyesület nemcsak az offline, hanem az online térben is igyekszik minőségi alternatívát kínálni a fiataloknak. Másfél éve heti két alkalommal posztolom az online térben a tőlem kért verseket, saját közösségi felületeimen, egyre nagyobb közönségnek és sikerrel. Valamint készül egy videósorozat is, amely könnyedebb formában, de minőségi beszélgetéssel hívja fel a figyelmet a magyar kultúra kiemelkedő teljesítményeire ismert közszereplők által. Az, hogy ezek a tevékenységek milyen fontosak és hiánypótlók, az is megmutatja, hogy olyan partnereket nyertünk már meg az általunk képviselt ügynek, mint például a Szerencsejáték Zrt.

Kacsó Hanga a Mondj te is egy verset pódiumán         Fotó: Takács Bence

– Az egyesület a pódiumművészet népszerűsítését tűzte zászlajára. De mi hívta életre az egyesületet, mi a célja?

– Az egyesület elsődleges célja mai nyelven, röviden: legyen trendi verset mondani, verssel foglalkozni, verset tudni fejből. Életre hívója középiskolai hiátus, hogy nem kell memoritert tudniuk a fiataloknak; éltre hívója, hogy a világon talán nincs még egy nemzet, amely minden komolyabb ünnepségén, akár családi rendezvényen verset hallgatna; továbbá az, hogy a pódiumművészet minden tekintetben modern: rövid, frappáns, képes ölni és feltámasztani, nevettetni és megríkatni, és ami a legfontosabb: nevelni, kulturális értéket teremteni, akár kötetlenebb formában. S igen, addig tologattuk a nemtudás szekerét, hogy ma már egy fiú-lány ismerkedéskor az a legény lesz befutó, aki nem kocsikulcsot villant vagy szobaszámot mond, hanem aki egy verset. A célunk kettős, egyrészt olyan közösségeket létrehozni és havi rendszerességgel működtetni, amelyeket egy-egy költő, vagy egy-egy költemény hív egybe – természetesen utána lehet beszélgetni, közösséggé válni; valamint a pódiumművészetet, mint nagyon nehéz művészi világot újra egy helyre, a művészetek között pedig magas szintre emelni. Hogy trendi legyen ezeken részt venni, trendi legyen verset mondani vagy éppen tanulni. Verseken keresztül gondolkodni. Versekkel elmondani akár a napi bajokat is.

– Az egyesület estjein nemcsak versek, hanem dalok is elhangzanak hétről hétre. Egyfajta kulturális töltekezésre nyílik itt lehetőség. Ön miként látja ezt a programsorozatot?

– Egyelőre az identitásunkat kell nagyon pontosan tisztázni, hiszen alulról jövő civilek vagyunk, akik hat-hét éve, baráti, meghívásos alapon találkozunk minden hónapban egyszer, hogy egymásnak elmondjuk a hozott verseket. Mint ahogy Bereményi búcsúztatta Cseh Tamást, felidézve, hogy mindig megemelt szóvégi hangsúllyal ejtette Tamás nevét, kérdezvén: mit hozott, min babrálnak majd aznap. Mi is ezt tettük és tesszük. De szerves részünk az is, hogy olyan esteket hozzunk létre vagy olyan alkotásokra inspiráljuk a művészeinket, melyekre közönséget szervezhetünk, színpadot építhetünk, forrást szerezhetünk és persze bort is kínálhatunk. Jó lenne, ha eljutnánk arra a szintre, hogy nem csak a komoly kultúrafogyasztók, hanem mindenki más is eljönne. Ötvenpercnyi kultúra a színpadon, előtte egy borkóstoló, utána pedig akár üzleti vacsora. Mindez csak egy-két órájába telik a budapesti fogyasztónak, akinek a távolság nem, csak a dugóban töltött perceinek száma növekedett. Sőt ez az egyik legolcsóbb kulturális műfaj, hiszen a művészeken túl csak egy minimál színház kell. A harmadik célunk, hogy sok kicsi versmondósejtünk legyen mindenhol, ahol értik a magyar nyelvet. Szeretnénk, ha minden versmondó sejtnek lenne egy olyan vezetője, aki minden hónap egy adott napjára meghív 12-15 embert versekben való beszélgetésre.

Mondj te is egy verset est 2021. október 17-én      Fotó: Takács Bence

– Kik érkeztek a Mondj te is egy verset pódiumára, és mit láthattunk, hallhattunk tőlük?

– A tavalyi év – marketingesen szólva – a márka elhelyezésének éve volt. Így az elején nagy nevek jöttek: Mécs Károly, Császár Angela, Sasvári Sándor, Kautzky Armand és nagy nevek jöttek a folytatásban is, például Ferenczi György, Szakcsi Lakatos Béla, de érkezett, illetve érkezik még hozzánk Oberfrank Pál, Kubik Anna, Pregitzer Fruzsina, Eperjes Károly, Hunyadkürti György, vagy éppen a Muzsikás.  A lényeg, hogy legyen fix napunk, fix helyünk és ott egy-egy előadóest, valamint beszélgetőestek, ahol kiváló művészeink vallhatnak pályájukról.

– Miként látja az egyesület munkáját egy év múlva, mik a jövőbeni tervek?

– Ha egy év múlva is létezünk, akkor öt év múlva is fogunk, vagyis: sikerült egy mozgalmat elindítani, ahol mindenki elmondhatja a magáét, a kedvenc versét és sikerült a művészeinket is bátorítani, hogy szabad, sőt, újra kell saját önálló műsorokat csinálni, magas színvonalon, amiért hálás a közönség, és ami akár – főleg, ha kisebb közönségtalálkozók lehetnek még egy darabig – a materiális életet is jelentheti.

Borítókép: Sasvári Sándor 2021. szeptember 19-én érkezett a Mondj te is egy verset pódiumára (Fotó: Takács Bence)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.