időjárás 3°C Karola, Károly 2022. January 28.
logo

Hazatértek a felkelő nap földjéről

Magyar Nemzet
2022.01.12. 12:04 2022.01.14. 10:21
Hazatértek a felkelő nap földjéről

Véget ért Japánban az Iparművészeti Múzeum vendégkiállítás-sorozata, melyet a járványhelyzet ellenére is több tízezren csodálhattak meg négy városban az elmúlt másfél évben. A műtárgyakat mostantól újra láthatja a budapesti közönség.

A Japonizmus és Art Nouveau című tárlat – melynek terve még 2018-ban született meg és az Iparművészeti Múzeum rekonstrukció miatti kiköltözése is nehezítette a megvalósítását – több mint kétszáz műremeket vonultatott fel az Iparművészeti Múzeum kerámia- és üveg­gyűjteményéből, tucatnyi alkotást pedig A mi szecessziónk című állandó kiállításukból kölcsönöztek ki a külföldi bemutatkozáshoz. A tárlat, amelyet Japán négy múzeumában láthatott a közönség, 2020. március 13-án indult útnak. Az első állomás a Fukushima Prefectural Museum volt, szeptembertől az ­Ishikawa Prefectural Museumban, 2021 áprilisában a Yamaguchi Prefectural – Hagi Uragami Museumban, októbertől pedig a tokiói Panasonic Museumban láthatták az érdeklődők a tárlatot.

Az Iparművészeti Múzeum első Japánban rendezett kiállításán, 1992–1993-ban a herendi porcelángyár mesterműveit mutatta be. A második tárlatra 2000–2001-ben került sor, középpontjában a Habsburg-udvar reprezentációja és a herendi porcelánok kapcsolata állt. Ezek is utazó kiállítások voltak, amelyeket a Daimaru áruházlánc kiállítótermeiben láthatott a japán közönség. A 2016–2018-ban a herendi porcelán történetét az ezredfordulóig bemutató kiállítás Japán hat városának múzeumában volt látható.

A japonizmus magyarországi történetével a Gésák a Duna-parton című tárlaton ismerkedhetett a hazai közönség a Várkert Bazár termeiben, a Testőrpalotában 2016–2017 telén. A három múzeum és egy művészeti alapítvány együttműködésével létrejött kiállítás a XIX–XX. század fordulója képzőművészeti anyagát mutatta be, kiegészítve a mintának tekintett eredeti japán és kínai tárgyakkal.

A kikölcsönzött műtárgyakat a Ráth György-villában látható, A mi szecessziónk című kiállításba tegnap reggel helyezték vissza – szigorú biztonsági követelmények mellett – a sajtó regisztrált képviselőinek jelenlétében. Az Iparművészeti Múzeum idén ünnepli alapításának 150. évfordulóját, reméljük, hogy az eredeti terveknek ­megfelelően az ünnepi eseménysor részeként az utazó kiállítás hazaérkezett anyagának egy részét Magyarországon több vidéki helyszínen is bemutatja és így reflektorfénybe kerülhetnek a vidéki múzeumokkal együttműködve az ottani, a japonizmus stílusában készült közgyűjteményi vagy magángyűjteményi alkotások is.

Borítókép: Szakemberek helyezik vissza a porcelánokat a kiállítás vitrinjeibe a Ráth György-villában (Fotó: Teknős Miklós)